Recepti 13. listopada 2014.

Pljukanci, kanestrele i domaća rikula

Pljukanci, kanestrele i domaća rikula
gastro postao gastro.24sata.hr
Probajte ovu istarsku deliciju okrunjenu školjkama i rikulom

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 856

Potrebno vam je

  • 500 g pšenično brašno, bijelo
  • ulje maslinovo
  • sol
  • 300 g kanestreli
  • 300 g rukola
  • 2 kom rajčica, crvena
  • 400 g pljukanci

Priprema

  1. Sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga na maslinovu ulju dok ne poprimi staklast izgled. Nemojte ga pregrijavati i prepeći kako ne bi potamnio, a ulje se zadimilo.
  2. Kanestrele operite u više voda kako bi izašao sav pijesak. Očistite ih te dodajte u pirjani luk. Kratko pecite, a potom dodajte riblji temeljac i sušene rajčice.
  3. Rajčice prije pripreme kratko namočite u malo mlake vode i narežite na manje komade.
  4. Tjesteninu skuhajte u malo slane vode. Nemojte je raskuhati nego je ocijedite nekoliko minuta prije nego što je kuhana. Prelomite komadić tjestenine pa ako je u sredini bijela točkica, vrijeme je za cijeđenje.
  5. Ocijeđenu tjesteninu dodajte u umak sa školjkama. Kuhajte kratko da se okusi prožmu. Po potrebi dodajte još malo temeljca kako bi tjestenina fino omekšala.
  6. Prije samog kraja dodajte svježu i očišćenu rikolu. Sve dobro i pažljivo promiješajte te po ukusu solite i paprite. Servirajte odmah.

Izvor "S okusom mora i soli", Marin Rendić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.