gastro postao
Probajte ovu istarsku deliciju okrunjenu školjkama i rikulom
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 856
Potrebno vam je
- 500 g pšenično brašno, bijelo
- ulje maslinovo
- sol
- 300 g kanestreli
- 300 g rukola
- 2 kom rajčica, crvena
- 400 g pljukanci
Priprema
- Sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga na maslinovu ulju dok ne poprimi staklast izgled. Nemojte ga pregrijavati i prepeći kako ne bi potamnio, a ulje se zadimilo.
- Kanestrele operite u više voda kako bi izašao sav pijesak. Očistite ih te dodajte u pirjani luk. Kratko pecite, a potom dodajte riblji temeljac i sušene rajčice.
- Rajčice prije pripreme kratko namočite u malo mlake vode i narežite na manje komade.
- Tjesteninu skuhajte u malo slane vode. Nemojte je raskuhati nego je ocijedite nekoliko minuta prije nego što je kuhana. Prelomite komadić tjestenine pa ako je u sredini bijela točkica, vrijeme je za cijeđenje.
- Ocijeđenu tjesteninu dodajte u umak sa školjkama. Kuhajte kratko da se okusi prožmu. Po potrebi dodajte još malo temeljca kako bi tjestenina fino omekšala.
- Prije samog kraja dodajte svježu i očišćenu rikolu. Sve dobro i pažljivo promiješajte te po ukusu solite i paprite. Servirajte odmah.
Izvor "S okusom mora i soli", Marin Rendić