gastro postao
Naša blogerica Sandra pripremila je svoju verziju provansalske pogače fougasse
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 382
Tijesto
- 450 g pšenično brašno crno (85% ekstrah. )
- 325 ml voda
- 3 žlica ulje maslinovo
- 9 g suhi kvasac
- 1 mala žlica sol
Potrebno vam je
- 125 g feta sir
- ulje maslinovo
- 3 prstohvat origano
- 15 kom masline, crne
- 1 grančica ružmarin
- cvijet soli
Priprema
- Od brašna, vode, kvasca, soli i maslinova ulja zamijesite pomalo ljepljivo tijesto. Tijesto istresite na dobro pobrašnjenu površinu i uz pomoć brašna umijesite tijesto tako da ostane fino mekano, ali da se više ne lijepi za ruke. Mijesite laganim kružnim pokretima oko 10 minuta. Stavite ga u pobrašnjenu zdjelu, malo ga još pobrašnite odozgo, pokrijte krpom i pustite da odmara najmanje sat vremena.
- Dok tijesto odmara, vi marinirajte feta sir i to tako da ga izrežete na manje komadiće, stavite ga u zdjelicu, posipajte ravnomjerno origanom te lagano prelijte maslinovim uljem. Također si pripremite masline tako da ih očistite od koštica i prerežete na polovice.
- Kad je tijesto odmorilo, na lagano pobrašnjenoj površini ga još malo premijesite te razvaljajte u nepravilan oblik lista. Zarežite ga po sredini vertikalno na dva mjesta i malo raširite. Također ga zarežite na svakoj strani okomito (u obliku luka) prema već zarezanom dijelu. Da biste uspješno raširili zarezane dijelove pomognite si s malo ulja (nauljite prste i raširite).
- Nakon što ste pripremili tijesto, prebacite ga na papir za pečenje i na pleh (dovoljno velik da biste lijepo razvukli tijesto u oblik lista, na primjer onaj od pećnice) u kojem ćete peći fougasse. Naizmjence nadijevajte tijesto fetom i maslinama te kad se završili s nadjevom, lagano ga premažite uljem koje vam je ostalo od mariniranja fete. Na kraju još upiknite malo svježeg ružmarina te po pogači posipajte malo cvijeta soli ili druge soli koju i inače koristite (bilo bi dobro da je grublja).
- Ostavite fougasse da se još jednom diže, najmanje 45 minuta, pa ga nakon toga pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva jedno 20-25 minuta, odnosno dok površina i sir ne dobiju lijepu zlatnu boju.
- Kad je pečeno, izvadite iz pećnice i pokrijte čistom krpom i pustite da se prohladi.
Naša blogerica Sandra pripremila je svoju verziju provansalske pogače fougasse