Recepti 13. listopada 2014.

Pogača s feta sirom i maslinama

Pogača s feta sirom i maslinama
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Sandra pripremila je svoju verziju provansalske pogače fougasse

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 382

Tijesto

  • 450 g pšenično brašno crno (85% ekstrah. )
  • 325 ml voda
  • 3 žlica ulje maslinovo
  • 9 g suhi kvasac
  • 1 mala žlica sol

Potrebno vam je

  • 125 g feta sir
  • ulje maslinovo
  • 3 prstohvat origano
  • 15 kom masline, crne
  • 1 grančica ružmarin
  • cvijet soli

Priprema

  1. Od brašna, vode, kvasca, soli i maslinova ulja zamijesite pomalo ljepljivo tijesto. Tijesto istresite na dobro pobrašnjenu površinu i uz pomoć brašna umijesite tijesto tako da ostane fino mekano, ali da se više ne lijepi za ruke. Mijesite laganim kružnim pokretima oko 10 minuta. Stavite ga u pobrašnjenu zdjelu, malo ga još pobrašnite odozgo, pokrijte krpom i pustite da odmara najmanje sat vremena.
  2. Dok tijesto odmara, vi marinirajte feta sir i to tako da ga izrežete na manje komadiće, stavite ga u zdjelicu, posipajte ravnomjerno origanom te lagano prelijte maslinovim uljem. Također si pripremite masline tako da ih očistite od koštica i prerežete na polovice.
  3. Kad je tijesto odmorilo, na lagano pobrašnjenoj površini ga još malo premijesite te razvaljajte u nepravilan oblik lista. Zarežite ga po sredini vertikalno na dva mjesta i malo raširite. Također ga zarežite na svakoj strani okomito (u obliku luka) prema već zarezanom dijelu. Da biste uspješno raširili zarezane dijelove pomognite si s malo ulja (nauljite prste i raširite).
  4. Nakon što ste pripremili tijesto, prebacite ga na papir za pečenje i na pleh (dovoljno velik da biste lijepo razvukli tijesto u oblik lista, na primjer onaj od pećnice) u kojem ćete peći fougasse. Naizmjence nadijevajte tijesto fetom i maslinama te kad se završili s nadjevom, lagano ga premažite uljem koje vam je ostalo od mariniranja fete. Na kraju još upiknite malo svježeg ružmarina te po pogači posipajte malo cvijeta soli ili druge soli koju i inače koristite (bilo bi dobro da je grublja).
  5. Ostavite fougasse da se još jednom diže, najmanje 45 minuta, pa ga nakon toga pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva jedno 20-25 minuta, odnosno dok površina i sir ne dobiju lijepu zlatnu boju.
  6. Kad je pečeno, izvadite iz pećnice i pokrijte čistom krpom i pustite da se prohladi.

Naša blogerica Sandra pripremila je svoju verziju provansalske pogače fougasse

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.