Recepti 05. svibnja 2023.

Pohane dagnje u tortilji – imamo recept za hit jelo dubrovačkog Bavarina!

Edulis Oyster Bar
Pohane dagnje u tortilji iz Edulis Oyster Bara foto: Edulis Oyster Bar / Bavarin Dubrovnik
gastro postao gastro.24sata.hr
Dubrovački Edulis Oyster Bar poznat je po svježim morskim jelima s nogu, a na dubrovačkom Bavarinu predstavljaju burger s kozicama, tuna steak sendvič, tuna tartar tacose, a uz mnogima omiljene kamenice, i jelo iznenađenja, pohane dagnje u tortilji - za koje su samo nama otkrili i recept!

Još od kada su prošle jeseni otvorili Edulis Oyster Bar čija je ponuda bazirana na pomno odabranim svježim morskim namirnicama, vlasnici Antonio Mihočević i Daniel Bokić, jedna su od najukusnijih priča u Gradu i šire.

Ova talentirana ekipa sa svojim delicijama stiže na drugo izdanje dubrovačkog street food festivala Bavarin koji počinje danas te traje do 14. svibnja u Lazaretima, gdje će svi posjetitelji - uz brojne delicije iz čitave Hrvatske - uživati i u slasnim morskim zalogajima s juga Lijepe Naše.

 

Bavarin Možda vas zanima... Još malo i u Dubrovnik stiže drugo izdanje Bavarina, omiljenog gastro festivala Najave

 

Najsvježije dagnje i kamenice

Morska jela koja se mogu pojesti s nogu? Da, zvuči nevjerojatno, ali iza svega stoje vrijedni Dubrovčani Antonio i Dado. Naime, njihove ‘freške’ kamenice stižu iz uzgajališta o kojemu brine već četvrta generacija obitelji Mihočević, a da bi brojni Dubrovčani i njihovi gosti uživali u njima – ovaj dvojac svaki dan vozi 110 kilometara!

 | Author: Svježe stonske kamenice

Kao da to nije dovoljno, nakon cjelodnevnog radnog vremena - vraćaju školjke u more kod Stona kako bi zadržale svježinu. Njihova parola ‘Sip of the Sea’ doslovno znači gutljaj mora! Ova vrijedna ekipa iz Edulis Oyster bara na Bavarinu će predstaviti burger s kozicama, tuna steak sendvič, tuna tartar tacose, a uz mnogima omiljene kamenice pripremaju i jelo iznenađenja!

 | Author: Burger od kozica

 

Prvi nastup na nekom gastro festivalu

“Jako se veselimo novom izdanju Bavarina jer će nam to biti prvi nastup na takvom festivalu. Svako naše jelo od onih kojima ćemo se predstaviti je zaista posebno. Novootvoreni smo oyster bar u Dubrovniku koji uz neizostavne kamenice nudi i riblju hranu u obliku street fooda.

 

Kolač od badema i rogača by Tea Mamut Možda vas zanima... Imamo recept Tee Mamut za najsočniji kolač s rogačem Recepti

 

Uz malostonske kamenice koje dolaze iz naše proizvodnje nudimo i burger od kozica koji je highlight naše ponude pa sve do tuna tartar tacosa. Stoga smo odlučili na ovom izdanju Bavarina prezentirati pravo ljetno i osvježavajuće Edulis jelo - pohane dagnje u tortilji!", poručuju vrijedni momci iz Edulis Oyster Bara.

Samo za missGASTRO otkrili su nam recept za jelo koje će nesumnjivo biti jedan od najvećih hitova na Bavarinu!

 | Author: Pohane dagnje u tortilji

Pohane dagnje u tortilji

(za 4 osobe)

Sastojci - za tempuru i tortilje:

  • 4 tortilje (promjera 30 cm)
  • 3 kg dagnji (koristi se samo meso dagnji, cca 320 g)
  • pivska tempura

Sastojci - za salatu:

  • 40 g rajčice
  • 20 g paprika
  • 30 g ljubičastog luka
  • sok limete
  • svježi korijander po ukusu
  • sol 
  • papar

Napomena: Potrebno je najprije sve sastojke isjeckati na sitne kockice, pomiješati ih te začiniti solju, paprom i korijanderom te sokom od limete.

Sastojci - za domaći tartar:

  • 60 g čvrstog jogurta
  • 35 g kiselih krastavaca (naribanih na sitno)
  • 30 g majoneze
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckanih)
  • origano
  • svježi kopar
  • sol i papar

Napomena: Sitno naribane kisele krastavce umutimo u majonezu i čvrsti jogurt te dodamo začine i promiješamo

 | Author: Pohane dagnje u tortilji

Postupak:

  1. Dagnje skuhaj i izvadi iz školjke. Potom dagnje stavi u pivsku tempuru te prži dok dobiju zlatno-smeđu boju, pa ih posuši na papiru da budu manje masne.
  2. Tortilju ugrij i slaži sastojke redom - dva lista zelene salate, potom prethodno pripremljenu salatu od povrća, pa  po tome složi pohane dagnje i prelij tartar umakom. Sve to zamotaj u wrap.

 | Author: Kamenice na 3 načina

Savjeti za kupovinu dagnji i kamenica

Kada kupuješ kamenice i dagnje prvo bi treba pogledati jesu li otvorene - na taj ćeš način znati da su svježe. Provjeri i da li dagnje ‘šuškaju’ – malo ih protresi pa ako čuješ čudan zvuk kao da su prazne - nikako ih ne kupuj niti ne koristi u jelu.

Kod kupovine kamenica najbolje ih je odmah posložiti na njihovu dublju stranu – na taj ćeš način spriječiti da more izađe van iz kamenice - to ujedno produžuje svježinu kamenica i dan nakon kupovine!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.