Recepti 29. listopada 2022.

Povrtno varivo s bundevom, batatom i kurkumom za jesen u punom jeku

Povrtno varivo u bojama jeseni foto: Igor Kralj/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Probali smo jedno, probali smo drugo, ali kombinacija bundeve i batata nam rijetko padne na pamet. Pravo je vrijeme da i to isprobamo!

Kad ujesen pomisliš na narančasto, prva ti je pomisao bundeva. I tu te potpuno razumijemo! No, druga pomisao već je mnogima – batat. E, tu te tek razumijemo! I kad malo razmislimo, teško da se možemo odlučiti što više volimo, bundevu ili batat. "Pjesničkim" jezikom možemo bundevu nazvati kraljicom jeseni, a batat kraljem. A kad riješimo to, možemo skuhati – povrtno varivo s bundevom, batatom i kurkumom.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Uz Nadege i Zrinku kuhinja u našem Gastro duelu bila je puna jeseni i smijeha foto: Igor Kralj/PIXSELL

Mi smo odlučili vidjeti kako naše suradnice pripremaju jesenska variva, pa smo to pretvorili u zadatak koji smo stavili pred dvije gošće našeg Gastro duela, nastalog u suradnji s PodravkomNadege Pache Tihava, vlasnica bistroa Alegria i Zrinka Zekulić, vlasnica bloga Gladuša bile su spremne izglancati svoje kuhače i pripremiti svaka svoju verziju jesenskog variva. 

Nadege je u duelu sa Zrinkom odlučila pripremiti povrtno varivo od bundeve, batata i kurkume, a kako je to izgledalo pogledaj u videu!

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Uvijek je važno imati kvalitetne sastojke za svako jelo foto: Igor Kralj/PIXSELL

Povrtno varivo s bundevom, batatom i kurkumom

Fini, slatkasti okusi bundeve i batata, pa onda njihova lagana brašnasta tekstura koja im daje posebnu čar, poprimit će sasvim novu dimenziju okusa uz dodatak Vegeta Maestro mljevene kurkume. Sve ovo lako povezujemo s jeseni, a spoj ovih namirnica, možemo ti potvrditi, rezultira vrlo ukusnim jesenskim okusom. 

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Batat ili slatki krumpir je zdraviji brat "običnog" krumpira foto: Igor Kralj/PIXSELL

Začini često dodaju onaj završni "touch" jelima, a nekako se čini da su u varivima gotovo ključni. Važno je zato znati odabrati začine koji odlično idu zajedno, ako već kombiniraš. Kurkuma i chilli dat će ovom jelu jednu notu oštrine i topline, a to će savršeno odgovarati uz slatkoću bundeve i batata. Čitaj dalje i potraži recept.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Kurkukuma će donijeti dašak istočne kuhinje foto: Igor Kralj/PIXSELL

Sastojci: 

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Kuhinju su ispunili najfiniji mirisi slasne jeseni foto: Igor Kralj/PIXSELL

Priprema: 

  1. Dinstaj luk i češnjak na maslinovom ulju 5 minuta.
  2. Dodaj bundevu i Vegeta Maestro mljevenu kurkumu, pa dinstaj još 5 minuta.
  3. Dodaj Podravka povrtni temeljac, Vegeta Maestro chilli i sol, Podravka sjeckanu rajčicu i batat.
  4. Pomiješaj i kuhaj 20 minuta.
  5. Dodaj crvenu leću i kokosovo vrhnje, Vegeta Maestro morsku sol i papar, pa kuhaj još 10 minuta.
  6. Dodaj sjeckani špinat i kuhaj još 3 minute.
  7. Kušaj da provjeriš je li dovoljno začinjeno.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Ovo jelo oduševit će sve tvoje goste i ukućane - a i tebe! foto: Igor Kralj/PIXSELL
"Et Voila!", sa smiješkom je završila svoj recept Nadege i dodala da u ovom slasnom povrtnom varivu možeš uživati tako da ga jedeš samostalno, bez dodataka ili ga možeš poslužiti s basmati rižom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.