Kad ujesen pomisliš na narančasto, prva ti je pomisao bundeva. I tu te potpuno razumijemo! No, druga pomisao već je mnogima – batat. E, tu te tek razumijemo! I kad malo razmislimo, teško da se možemo odlučiti što više volimo, bundevu ili batat. "Pjesničkim" jezikom možemo bundevu nazvati kraljicom jeseni, a batat kraljem. A kad riješimo to, možemo skuhati – povrtno varivo s bundevom, batatom i kurkumom.
Mi smo odlučili vidjeti kako naše suradnice pripremaju jesenska variva, pa smo to pretvorili u zadatak koji smo stavili pred dvije gošće našeg Gastro duela, nastalog u suradnji s Podravkom. Nadege Pache Tihava, vlasnica bistroa Alegria i Zrinka Zekulić, vlasnica bloga Gladuša bile su spremne izglancati svoje kuhače i pripremiti svaka svoju verziju jesenskog variva.
Nadege je u duelu sa Zrinkom odlučila pripremiti povrtno varivo od bundeve, batata i kurkume, a kako je to izgledalo pogledaj u videu!
Povrtno varivo s bundevom, batatom i kurkumom
Fini, slatkasti okusi bundeve i batata, pa onda njihova lagana brašnasta tekstura koja im daje posebnu čar, poprimit će sasvim novu dimenziju okusa uz dodatak Vegeta Maestro mljevene kurkume. Sve ovo lako povezujemo s jeseni, a spoj ovih namirnica, možemo ti potvrditi, rezultira vrlo ukusnim jesenskim okusom.
Začini često dodaju onaj završni "touch" jelima, a nekako se čini da su u varivima gotovo ključni. Važno je zato znati odabrati začine koji odlično idu zajedno, ako već kombiniraš. Kurkuma i chilli dat će ovom jelu jednu notu oštrine i topline, a to će savršeno odgovarati uz slatkoću bundeve i batata. Čitaj dalje i potraži recept.
Sastojci:
- 2 ljubičasta luka, izrezana na kockice
- 3 režnja češnjaka, nasjeckana
- 200 g butternut bundeve, izrezane na kockice
- 1 narančasti batat, izrezan na kockice
- 150 ml kokosovog vrhnja
- 1 velika jušna žlica Vegeta Maestro mljevene kurkume
- 100 gr crvene leće
- 1 konzerva Podravka sjeckane rajčice i 100 g cherry rajčica rezanih na četvrtine
- 100 g svježeg špinata
- 1 dcl maslinova ulja
- Vegeta Maestro morske soli
- Vegeta Maestro papar
- 1 žličica Vegeta Maestro chilli i sol
- 1 Podravka povrtni temeljac
Priprema:
- Dinstaj luk i češnjak na maslinovom ulju 5 minuta.
- Dodaj bundevu i Vegeta Maestro mljevenu kurkumu, pa dinstaj još 5 minuta.
- Dodaj Podravka povrtni temeljac, Vegeta Maestro chilli i sol, Podravka sjeckanu rajčicu i batat.
- Pomiješaj i kuhaj 20 minuta.
- Dodaj crvenu leću i kokosovo vrhnje, Vegeta Maestro morsku sol i papar, pa kuhaj još 10 minuta.
- Dodaj sjeckani špinat i kuhaj još 3 minute.
- Kušaj da provjeriš je li dovoljno začinjeno.
"Et Voila!", sa smiješkom je završila svoj recept Nadege i dodala da u ovom slasnom povrtnom varivu možeš uživati tako da ga jedeš samostalno, bez dodataka ili ga možeš poslužiti s basmati rižom.