Tijesto od brašna, maslaca i šećera jedno je od najjednostavnijih tijesta u slatkoj kuhinji. Pa ipak, želiš li da ti savršeno uspije, tijekom pripreme pripazi da svi sastojci budu hladni, baš kao i tvoje ruke i radna ploha (idealno bi bilo umijesiti ga na ohlađenoj mramornoj ploči).
Ruke prije miješanja operi u hladnoj vodi. Sastojke za tijesto složi na hrpicu, grubo pomiješaj velikim nožem, a onda kratko mijesi rukama dok ne dobiješ čvrsto tijesto. Tijesto potom umotaj u foliju i ostavi da odstoji jedan sat u hladnjaku da se lijepo stisne.
Ova pita prava je čarolija okusa - krema od čokolade na prhkom tijestu topi se u ustima, a sloj bobičastog voća opija sva osjetila. Uz to, čili u prahu, odnosno ljute papričice, izvrsno se slažu sa slatkim okusom čokolade, a najbolje je da ih doziraš po ukusu!
Vatrena čokoladna pita sa šumskim voćem
(za 14 kriški)
Sastojci - za prhko tijesto:
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- 30 g mljevenih badema
- 30 g šećera
- 60 g šećera u prahu
- 240 g brašna
- sol
- 20 g kakao praha
- suhi grah za pečenje
Sastojci - za kremu od čokolade i čilija:
- 350 g tamne čokolade
- 400 g slatkog vrhnja
- prstohvat čilija u prahu
- 40 g omekšalog maslaca
Sastojci - za ukrašavanje:
- 250 g sezonskog voća (borovnica, kupina, jagoda, malina…)
- 100 g crvene marmelade (od malina ili jagoda)
Postupak:
- Zamijesi prhko tijesto: nareži maslac na kockice pa ga kratko zamijesi hladnim rukama s razmućenim jajem, mljevenim bademima, šećerom i šećerom u prahu.
- Posebno pomiješaj brašno s kakaom i malo soli, dodaj ga smjesi od maslaca i jaja te mijesi dok ne dobiješ jednolično tijesto. Tijesto umotaj u foliju i ostavi 60 minuta u hladnjaku.
- Pripremi podlogu: zagrij pećnicu na 150 stupnjeva. Ohlađeno tijesto razvaljaj po pobrašnjenoj plohi na debljinu 2 mm, kalupom izreži krug promjera 26 cm (ostatak tijesta iskoristi za nešto drugo) – pa tijesto stavi u kalup obložen papirom za pečenje.
- Na tijesto također stavi komad papira za pečenje, optereti ga suhim grahom, stavi u pećnicu i peci oko 25 minuta. Pečeno tijesto izvadi iz pećnice, ukloni papir i grah pa ga ostavi da se hladi u kalupu.
- Pripremi čokoladnu kremu: Nasjeckaj čokoladu. Stavi slatko vrhnje s čilijem u lonac da zavrije, a zatim njime prelij čokoladu i miješaj dok se ona ne otopi i krema ne postane glatka.
- Potom umiješaj maslac. Izlij čokoladnu kremu na tijesto u kalupu pa ga poravnaj lopaticom za kolače. Ostavi pitu 2 sata u hladnjaku da se krema dobro stisne.
- Dekoriraj pitu voćem: bobičasto voće operi, posuši na ubrusu pa ono koje je veće nareži na komade. U loncu zagrij marmeladu da se otopi, dobro je promiješaj i pomiješaj s voćem. Voće rasporedi po piti. Možeš je ukrasiti nastruganom čokoladom te, po ukusu, posuti s malo čilija. Malo čilija možeš dodati i u kremu od čokolade.
Savjet više: Ostatak tijesta (može ostati do tjedan dana u hladnjaku) iskoristi ili za novu pitu ili ga razvaljaj pa kalupićem izreži kekse. Peci ih na 150 stupnjeva. Tijesto također možeš i zamrznuti pa ga izvadi iz zamrzivača kad ti zatreba.