Recepti 13. listopada 2014.

Prhko tijesto za tart

Prhko tijesto za tart
gastro postao gastro.24sata.hr
Brojni trikovi i savjeti na što treba paziti kod miješenja tijesta

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 284

Potrebno vam je

  • 250 g pšenično brašno, bijelo
  • 65 g šećer, kristal
  • 0.25 mala žlica sol
  • 150 g maslac, neslani
  • 1 kom jaje kokošje
  • 2 žlica vrhnje tučeno (30% masti ), slatko

Priprema

  1. U posudi ili na čistoj radnoj plohi pomiješajte brašno, šećer i sol. U smjesu umiješajte narezani maslac te ga drobite prstima sve dok ne počne nalikovati na krupnije krušne mrvice. Za čokoladno prhko tijesto za tart potrebo je: 200 g glatkoga pšeničnog brašna i 50 g gorkog kakaa u prahu.
  2. U manjoj posudi pomiješajte jaje i slatko vrhnje, koje zatim drvenom kuhačom umiješajte u mješavinu od maslaca i brašna.
  3. Premjestite tijesto na plastičnu foliju. Spljoštite ga u oblik disk i umotajte u foliju. Stavite ga u hladnjak da se ohladi najmanje 30 minuta (ili sve do 48 sati).
  4. Lagano namastite kalup, promjera 28 cm s pomičnim dnom.
  5. Odmotajte tijesto iz folije i stavite ga na hladnu površinu. Idealna je mramorna podloga jer sprečava da tijesto brzo omekša, no poslužit će bilo kakva kuhinjska drvena daska. Tijesto s obiju strana lagano pospite brašnom.
  6. Tijesto stavite između dva sloja plastične folije te ga izvaljajte da bude debelo 3mm i promjera 33 cm. Ako se počne lijepiti, podignite malo foliju, ponovno pospite tijesto brašnom i ponovno vratite foliju. Ako u jednom trenutku tijesto previše omekša, stavite ga u hladnjak dok se ponovno malo ne stvrdne.
  7. Da biste premjestili tijesto u kalup, uklonite gornji sloj plastične folije, valjak lagano pospite brašnom pa oko njega pažljivo namotajte tijesto, pritom odstranjujući drugi sloj plastične folije.
  8. Tijesto namotano na valjak nježno odmotajte iznad kalupa i pustite ga da lagano padne oko njega. Prstima nježno pritisnite tijesto uz rubove kalupa pazeći da ga ne pokidate. Višak tijesta koji prelazi vrh ruba preklopite natrag prema unutrašnjosti kalupa i oblikujte rub tijesta debeo otprilike 5 mm. Ako želite, stavite tijesto u hladnjak da se ohladi još 30 min prije pečenja.
  9. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva 20-ak minuta prije pečenja. Tijesto u kalupu obložite aluminijskom folijom pa na nju stavite suhi grah ili utege za pečenje kako se tijesto ne bi diglo tijekom pečenja. Pecite 5 minuta i zatim snizite temperaturu na 190 stupnjeva. Pecite 5 - 10 minuta dok tijesto ne postane čvrsto i zlatnosmeđe boje.
  10. Tijesto treba biti dovoljno ispečeno da se može jesti samostalno ili spremno za daljnje pečenje s nadjevom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.