Recepti Taste the Mediterranean 13. listopada 2023.

Pripremi brancina na način kako to radi poznati chef

Brancin u škartocu
Brancin u škartocu foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Brancin ili lubin vrhunska je bijela riba koja se može pripremati na razne načine. Od chefa Fabricija Vežnavera dobili smo recept za brancina u škartocu koji je odličan jer riba i povrće pečeni na taj način zadržavaju svoj okus, sočnost i hranjive vrijednosti, a i štedi vrijeme

Lagana bijela riba zvijezda je mediteranske kuhinje, a među mnogima ističe se omiljeni brancin, odnosno lubin. Ima on još naziva, koji se rjeđe koriste kao što su luben, morski grgeč, smudut, levrek, agač… Može narasti do 1 metar duljine i težiti čak 14 kilograma, no takvi primjerci su rijetki – najčešći su ipak oni od 400-800 grama.

Brancin je jedna od najkvalitetnijih morskih riba, a njegovo je meso jedno od najukusnijih. Krasi ga sočnost (naravno, ako ga ne prepečeš!) te blagi slatkasti okus. Lubin ima malu kalorijsku vrijednost (koja, naravno, ovisi i o načinu pripreme) te je odličan izvor kvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina.

Brancin | Author: Shutterstock Brancin - izuzetno ukusna bijela riba foto: Shutterstock

Brancin, odnosno lubin najčešće se priprema na lešo, u pećnici, u alu-foliji, u škartocu, na gradelama. Kako god ga pripremili, bit će ukusan, a uz dodatak samo nekoliko vrhunskih namirnica postat će vrhunsko jelo kojem neće biti lako odoljeti. A i zašto bismo?!

Prošli tjedan u Splitu je održan festival mediteranske kuhinje Taste the Mediterranean na kojem  je pripremljeno puno različitih vrsta ribe i to na razne, tradicionalne i inovativne te jako ukusne načine. Bijela jadranska riba pripremala se i na masterclassevima i na večerama, a nama je svoj recept otkrio cijenjeni chef Fabricio Vežnaver, Tommyjev gastro ambassador.

 | Author: Zvonimir Barišin/PIXSELL Chef Fabricio Vežnaver foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

Brancin à la chef Fabricio uistinu se jednostavno priprema – svi sastojci slože se u škartoc, čvrsto zatvore i ubace u pećnicu. I za 20 minuta imamo ukusno i jako zdravo jelo gdje se riba peče u vlastitim sokovima, zadržava sav okus i hranjivu vrijednost-

Svježi brancin kao i sve ostale sastojke za ovaj prefini recept pronađi u Tommy prodavaonici. Valja naglasiti kako u Tommyju nisu zaboravili ni one koji nemaju vremena za pripremu - Tommy gastro odjel nudi ukusna jela za svačiji gušt čiju recepturu također potpisuje chef Vežnaver. To je #TvojeMisto za sve što voliš.

Brancin | Author: Thinkstock Brancin pripremljen na ovaj način zadržava odličan okus foto: Thinkstock

Brancin u škartocu à la chef Fabricio

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 4 brancina od 300-400 g
  • 4 grančice ružmarina
  • 8-10 listića kadulje
  • 8 grančica timijana
  • nasjeckani listići svježeg peršina
  • 4 češnja češnjaka
  • 1/2 limuna
  • 8 žlica suhog bijelog vina
  • 8-12 cherry rajčica, ovisno o veličini
  • 1 tikvica
  • 1 luk, narezan na tanke polumjesece
  • sol, papar
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
  2. Odreži 4 komada papira za pečenje da pašu veličini ribe.
  3. Tikvice nareži na oblike po želji (štapiće, kolutove), poslaži na papir. Na njih stavi luk.
  4. Cherry rajčice prereži na pola, poslaži po tikvicama
  5. Očišćene češnjeve češnjaka narezane na 3-4 veća komada, stavi na već posloženo povrće, dodaj svježi timijan i peršin. Sve dobro posoli, popapri i zalij s malo maslinovog ulja.
  6. Lubina posoli sa svih strana te ga stavi na povrće.
  7. Unutar ribe stavi kadulju, ružmarin i kriške limuna, a na ribu po želji još malo limuna, luka i cherry rajčica.
  8. Kako god poslažeš povrće bit će dobro, a možeš i složiti svoju kombinaciju povrća (samo treba paziti na to koliko se koje povrće dugo peče).
  9. Ribu zalij s malo maslinovog ulja i malo vina.
  10. Povrće i ribu zamotaj u bombon ili kvadrat kojem zatakni strane, bitno je samo da nigdje ne curi sa strane kada povrće počne puštati vodu.
  11. Ribu peci oko 20 minuta.
  12. Napravi umak/premaz za ribu – u zdjelici izmiješaj nasjeckane listiće svježeg peršina, sitno nasjeckani češnjak i malo maslinovog ulja. Možeš ga poslužiti uz ribu.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.