Lagana bijela riba zvijezda je mediteranske kuhinje, a među mnogima ističe se omiljeni brancin, odnosno lubin. Ima on još naziva, koji se rjeđe koriste kao što su luben, morski grgeč, smudut, levrek, agač… Može narasti do 1 metar duljine i težiti čak 14 kilograma, no takvi primjerci su rijetki – najčešći su ipak oni od 400-800 grama.
Brancin je jedna od najkvalitetnijih morskih riba, a njegovo je meso jedno od najukusnijih. Krasi ga sočnost (naravno, ako ga ne prepečeš!) te blagi slatkasti okus. Lubin ima malu kalorijsku vrijednost (koja, naravno, ovisi i o načinu pripreme) te je odličan izvor kvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina.
Brancin, odnosno lubin najčešće se priprema na lešo, u pećnici, u alu-foliji, u škartocu, na gradelama. Kako god ga pripremili, bit će ukusan, a uz dodatak samo nekoliko vrhunskih namirnica postat će vrhunsko jelo kojem neće biti lako odoljeti. A i zašto bismo?!
Prošli tjedan u Splitu je održan festival mediteranske kuhinje Taste the Mediterranean na kojem je pripremljeno puno različitih vrsta ribe i to na razne, tradicionalne i inovativne te jako ukusne načine. Bijela jadranska riba pripremala se i na masterclassevima i na večerama, a nama je svoj recept otkrio cijenjeni chef Fabricio Vežnaver, Tommyjev gastro ambassador.
Brancin à la chef Fabricio uistinu se jednostavno priprema – svi sastojci slože se u škartoc, čvrsto zatvore i ubace u pećnicu. I za 20 minuta imamo ukusno i jako zdravo jelo gdje se riba peče u vlastitim sokovima, zadržava sav okus i hranjivu vrijednost-
Svježi brancin kao i sve ostale sastojke za ovaj prefini recept pronađi u Tommy prodavaonici. Valja naglasiti kako u Tommyju nisu zaboravili ni one koji nemaju vremena za pripremu - Tommy gastro odjel nudi ukusna jela za svačiji gušt čiju recepturu također potpisuje chef Vežnaver. To je #TvojeMisto za sve što voliš.
Brancin u škartocu à la chef Fabricio
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 4 brancina od 300-400 g
- 4 grančice ružmarina
- 8-10 listića kadulje
- 8 grančica timijana
- nasjeckani listići svježeg peršina
- 4 češnja češnjaka
- 1/2 limuna
- 8 žlica suhog bijelog vina
- 8-12 cherry rajčica, ovisno o veličini
- 1 tikvica
- 1 luk, narezan na tanke polumjesece
- sol, papar
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- Odreži 4 komada papira za pečenje da pašu veličini ribe.
- Tikvice nareži na oblike po želji (štapiće, kolutove), poslaži na papir. Na njih stavi luk.
- Cherry rajčice prereži na pola, poslaži po tikvicama
- Očišćene češnjeve češnjaka narezane na 3-4 veća komada, stavi na već posloženo povrće, dodaj svježi timijan i peršin. Sve dobro posoli, popapri i zalij s malo maslinovog ulja.
- Lubina posoli sa svih strana te ga stavi na povrće.
- Unutar ribe stavi kadulju, ružmarin i kriške limuna, a na ribu po želji još malo limuna, luka i cherry rajčica.
- Kako god poslažeš povrće bit će dobro, a možeš i složiti svoju kombinaciju povrća (samo treba paziti na to koliko se koje povrće dugo peče).
- Ribu zalij s malo maslinovog ulja i malo vina.
- Povrće i ribu zamotaj u bombon ili kvadrat kojem zatakni strane, bitno je samo da nigdje ne curi sa strane kada povrće počne puštati vodu.
- Ribu peci oko 20 minuta.
- Napravi umak/premaz za ribu – u zdjelici izmiješaj nasjeckane listiće svježeg peršina, sitno nasjeckani češnjak i malo maslinovog ulja. Možeš ga poslužiti uz ribu.