gastro postao
Ako se pitaš mogu li kolači biti fini bez brašna, ovaj recept će te uvjeriti – ne samo da mogu biti ukusni nego i vrlo lagani, pahuljasti i tope se u ustima!
Premda na spomen rolade vjerojatno misliš kako se radi o kompliciranom receptu, ovaj je zapravo jednostavan i ne oduzima previše vremena. A to što je dobar i za one koji izbjegavaju brašno u prehrani, samo mu daje na značaju.
Jednom kada svladaš tehniku rolanja osjećat ćeš se kao profesionalac u kuhinji. Treba ti samo dovoljno strpljenja te trebaš raditi sve polako i pažljivo. Pri tome svakako pazi da ne ostaviš nered na kuhinjskoj radnoj površini.
Čokoladna rolada bez brašna
Sastojci:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica vode
- 100 g šećera
- 5 jaja
- 2 žlice grožđica
- 30 g mljevenih oraha
- prstohvat soli
Za kremu:
- 3 dcl slatkog vrhnja za šlag
- 100 g čokolade sa 70% kakaa
Priprema:
- Najprije pripremi kremu – sitno nasjeckaj čokoladu sa 70 posto kaka, a vrhnje zakipi i njime prelij čokoladu. Ostavi nekoliko minuta da se čokolada rastopi, pa dobro sve promiješaj. Posudu poklopi i stavi u hladnjak.
- Kad se malo ohladi (otprilike kada bude pečeno čokoladno tijesto), kratko smiksaj da dobiješ kremu koju možeš razmazati.
- Čokoladu za kuhanje nareži na manje komadiće te je s vodom otopi na pari. Makni s pare pa umiješaj jaja, jedno po jedno. Umiješaj potom i grožđice i mljevene orahe.
- Smjesu ulij u lim obložen papirom za pečenje. Peci u pećnici zagrijanoj na 120 stupnjeva 25 minuta i pazi da se ne prepeče.
- Odmah smotaj u roladu, a kad se malo ohladi, pažljivo odmotaj, premaži kremom pa ponovno smotaj u roladu i čvrsto umotaj u foliju.
- Ostavi u hladnjaku nekoliko sati, da se krema stvrdne pa posluži ohlađeno.