Recepti 12. prosinca 2022.

Pripremi sočnu i pahuljastu čokoladnu roladu bez brašna

Čokoladna rolada
Čokoladna rolada bez brašna odličan je desert za sve koji izbjegavaju gluten foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako se pitaš mogu li kolači biti fini bez brašna, ovaj recept će te uvjeriti – ne samo da mogu biti ukusni nego i vrlo lagani, pahuljasti i tope se u ustima!

Premda na spomen rolade vjerojatno misliš kako se radi o kompliciranom receptu, ovaj je zapravo jednostavan i ne oduzima previše vremena. A to što je dobar i za one koji izbjegavaju brašno u prehrani, samo mu daje na značaju.

Jednom kada svladaš tehniku rolanja osjećat ćeš se kao profesionalac u kuhinji. Treba ti samo dovoljno strpljenja te trebaš raditi sve polako i pažljivo. Pri tome svakako pazi da ne ostaviš nered na kuhinjskoj radnoj površini.

 

 | Author: Shutterstock Čokoladna rolada bez brašna oduševit će sve sladokusce foto: Shutterstock

 

Čokoladna rolada bez brašna

Sastojci:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica vode
  • 100 g šećera
  • 5 jaja
  • 2 žlice grožđica
  • 30 g mljevenih oraha
  • prstohvat soli

Za kremu:

  • 3 dcl slatkog vrhnja za šlag
  • 100 g čokolade sa 70% kakaa

 

Možda vas zanima... Pahuljasti biskvit od limuna i badema – bez brašna! Recepti

 

Priprema:

  1. Najprije pripremi kremu – sitno nasjeckaj čokoladu sa 70 posto kaka, a vrhnje zakipi i njime prelij čokoladu. Ostavi nekoliko minuta da se čokolada rastopi, pa dobro sve promiješaj. Posudu poklopi i stavi u hladnjak.
  2. Kad se malo ohladi (otprilike kada bude pečeno čokoladno tijesto), kratko smiksaj da dobiješ kremu koju možeš razmazati.
  3. Čokoladu za kuhanje nareži na manje komadiće te je s vodom otopi na pari. Makni s pare pa umiješaj jaja, jedno po jedno. Umiješaj potom i grožđice i mljevene orahe.
  4. Smjesu ulij u lim obložen papirom za pečenje. Peci u pećnici zagrijanoj na 120 stupnjeva 25 minuta i pazi da se ne prepeče.
  5. Odmah smotaj u roladu, a kad se malo ohladi, pažljivo odmotaj, premaži kremom pa ponovno smotaj u roladu i čvrsto umotaj u foliju.
  6. Ostavi u hladnjaku nekoliko sati, da se krema stvrdne pa posluži ohlađeno.

 

Možda vas zanima... Najsočniji ikad: Genijalan brownie bez brašna Kolumne Možda vas zanima... Slane palačinke bez brašna po receptu Jamieja Olivera Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.