Recepti Juha 17. studenoga 2025.

Proteinska juha od crvene leće s limunom i koprom

Juha
15 MIN
30 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Proteinska juha od crvene leće s limunom i koprom
foto: @Kathleen_Ashmore Pinterest
Ova gusta juha od crvene leće s limunom i koprom zasitna je, hranjiva i gotova za samo pola sata

Crvena leća je jedan od onih sastojaka koje vrijedi imati u ostavi – kuha se brzo, zasitna je i savršeno upija začine. U ovom receptu za proteinsku juhu od leće glavnu ulogu ima upravo - crvena leća, uz dodatak rajčica iz konzerve, malo povrća i začina.

Sve skupa se kuha 15-ak minuta, i bez puno muke dobiješ juhu koja je i konkretna i osvježavajuća, s citrusnim twistom i blagim voćnim notama koje dolaze od sumaka.

upitnik Možda vas zanima... Ako ne jedeš meso, ovaj protein trebaš na tanjuru Špajza

Sumak, kopar, limun...

Ako ga još nisi koristio, sumak je blago kiseli začin s Bliskog Istoka koji ne dominira nego suptilno podigne okus i da jelu zanimljivost. Kombinira se s limunovim sokom i koricom, a balansira se žličicom grčkog jogurta i šakom svježeg kopra na vrhu.

Rezultat je odlična proteinska juha od leće koja djeluje poznato, ali je opet drugačija. Recept je u nastavku...

juha od crvene leće | Author: Jackie Bruscato/Pinterest Juha od crvene leće foto: Jackie Bruscato/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Proteinska juha od crvene leće
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslac 4 žlica
  • Luk 1 kom
  • Mrkva 2 kom
  • Povrtni temeljac 1,40 l
  • Sjeckana rajčica iz konzerve 1 kom
  • Crvena Leća 1,50 šalica
  • Sol 1,50 žličica
  • Sumac 1,25 žličica
  • Limunova korica 1 žličica
  • Sok od limuna 2 žlica
  • Grčki jogurt 6 žlica
  • Kopar - svježi 0,25 šalica
Postupak
  1. U velikom loncu zagrij 2 žlice maslaca na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckane luk i mrkvu te pirjaj oko 5 minuta, povremeno miješajući, dok ne počnu omekšavati.

    Dodaj temeljac, rajčice, leću, sol i sumak. Povećaj vatru dok ne provrije, zatim smanji na srednje nisku, poklopi i kuhaj dok leća ne omekša – otprilike 15 minuta.


  2. Makni s vatre i umiješaj limunov sok i preostale 2 žlice maslaca. Juhu podijeli u 4 zdjelice, na svaku stavi po žlicu jogurta, pospi limunovom koricom, koprom i još malo sumaka, ako voliš.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

254 kcal

12 %

MASTI

12,00 g

16 %

KOLESTEROL

0,32 g

0 %

UH

28,00 g

10 %

PROTEINI

11,00 g

22 %

Ako ti ostane, ova juha se dobro drži u hladnjaku 2-3 dana, a možeš je i zamrznuti. Prije podgrijavanja dodaj malo vode ili temeljca da joj vratiš gustoću.

 ​​​​​​​Kad smo već kod leće... isprobaj i ove recepte!

Varivo od leće i kobasica Možda vas zanima... Varivo od leće s kobasicama ugrijat će te u trenu Recepti juha od leće Možda vas zanima... Odlična juha od leće - recept Marthe Stewart Recepti leća, jela s lećom Možda vas zanima... FINO I JEFTINO Top recepti za 5 sjajnih jela s lećom Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.