Ova gusta juha od crvene leće s limunom i koprom zasitna je, hranjiva i gotova za samo pola sata
Crvenaleća je jedan od onih sastojaka koje vrijedi imati u ostavi – kuha se brzo, zasitna je i savršeno upija začine. U ovom receptu za proteinsku juhu od leće glavnu ulogu ima upravo - crvena leća, uz dodatak rajčica iz konzerve, malo povrća i začina.
Sve skupa se kuha 15-ak minuta, i bez puno muke dobiješ juhu koja je i konkretna i osvježavajuća, s citrusnim twistom i blagim voćnim notama koje dolaze od sumaka.
Ako ga još nisi koristio, sumak je blago kiseli začin s Bliskog Istoka koji ne dominira nego suptilno podigne okus i da jelu zanimljivost. Kombinira se s limunovim sokom i koricom, a balansira se žličicom grčkog jogurta i šakom svježeg kopra na vrhu.
Rezultat je odlična proteinska juha od leće koja djeluje poznato, ali je opet drugačija. Recept je u nastavku...
Juha od crvene leće
foto: Jackie Bruscato/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Proteinska juha od crvene leće
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslac
4
žlica
Luk
1
kom
Mrkva
2
kom
Povrtni temeljac
1,40
l
Sjeckana rajčica iz konzerve
1
kom
Crvena Leća
1,50
šalica
Sol
1,50
žličica
Sumac
1,25
žličica
Limunova korica
1
žličica
Sok od limuna
2
žlica
Grčki jogurt
6
žlica
Kopar - svježi
0,25
šalica
Postupak
U velikom loncu zagrij 2 žlice maslaca na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckane luk i mrkvu te pirjaj oko 5 minuta, povremeno miješajući, dok ne počnu omekšavati.
Dodaj temeljac, rajčice, leću, sol i sumak. Povećaj vatru dok ne provrije, zatim smanji na srednje nisku, poklopi i kuhaj dok leća ne omekša – otprilike 15 minuta.
Makni s vatre i umiješaj limunov sok i preostale 2 žlice maslaca. Juhu podijeli u 4 zdjelice, na svaku stavi po žlicu jogurta, pospi limunovom koricom, koprom i još malo sumaka, ako voliš.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
254 kcal
12 %
MASTI
12,00 g
16 %
KOLESTEROL
0,32 g
0 %
UH
28,00 g
10 %
PROTEINI
11,00 g
22 %
Ako ti ostane, ova juha se dobro drži u hladnjaku 2-3 dana, a možeš je i zamrznuti. Prije podgrijavanja dodaj malo vode ili temeljca da joj vratiš gustoću.
Kad smo već kod leće... isprobaj i ove recepte!