Vrijeme je kad neograničeno uživamo u slasticama prženim u dubokom ulju, a jedna za naše podneblje neobična, a u SAD-u izuzetno popularna slastica takvog tipa su prženi Oreo keksi.
Jednostavno ih je pripremiti kod kuće te se ljubitelji ovih keksa natječu tko će napraviti bolje pržene Oreo kekse, čije će tijesto biti ukusnije, čiji će keksi nakon prženja ostati kompaktniji te tko će ih ljepše servirati.
Tko je ispržio prvi Oreo?
O tome tko je ispržio prvi Oreo traje velika rasprava i to je postao pravi misterij. Nekoliko vlasnika food truckova i štandova s prženom hranom tvrdi da su baš oni ti koji su se prvi dosjetili ovog slatkog zalogaja, no dokazi ne postoje pa nam preostaje samo zagristi jedan prženi Oreo i zanemariti tu diskusiju…
Traži se najbolji recept...
Bez obzira na to tko ga je izmislio, prženi Oreo slatki je zalogaj koji je zaludio Amerikance, te postoji niz recepata za ovaj kalorični desert. Naravno, traži se najbolji recept i trikovi koji će pomoći da ovaj slatki zalogaj, koji polako ali sigurno postaje nova američka gastronomska tradicija, bude što slasniji.
Do nas je došao recept američke autorice recepata Jennine Rye, koji je vrlo jednostavan te se brzo priprema i za njega ne treba neko veliko iskustvo u kuhinji.
"Volim jednostavnost ovog recepta, ali i to koliko je on zabavan. Potrebno je samo nekoliko minuta da se izmiješa gusto tijesto za palačinke u kojem će se pržiti Oreo keksi. Ovo definitivno nije najzdravija hrana na svijetu, no zato je jako, jako ukusna", govori Jennine Rye.
Bazični, svima dostupni sastojci
Za pržene Oreo kekse potrebno je samo nekoliko bazičnih sastojaka – brašno (glatko), prašak za pecivo, kristal šećer, jaje, punomasno mlijeko, Oreo keksi (ili neki slični punjeni keksi kao zamjena) i šećer u prahu. Potrebna je i dovoljna količina ulja za prženje.
Trikovi pravih majstora prženja
Rye savjetuje da se keksi samo lagano nabodu na vilicu prilikom umakanja u smjesu za prženje jer u protivnom dva keksa između kojih je krema mogla bi se razdvojiti. Vilica se zabode u kremu koja se nalazi između dva keksa.
Dodaje i da treba paziti da temperatura ulja za prženje ne bude previsoke jer bi tada prženi keksi mogli prebrzo dobiti smeđu boju izvana, a iznutra bi tijesto za prženje moglo ostati sirovo.
Jedan od savjeta kako spriječiti gnjecavost jest da se kekse prije prženja kratko zamrzne kako bi sačuvali svoju kompaktnost prilikom prženja. Gotove pržene Oreo kekse autorica ovog recepta jednostavno pospe šećerom u prahu, a za potpuno dekadentno i hedonističko uživanje u ovoj slastici preporučuje da je poslužiš uz milkshake.
Također, mnogi ovu slasticu poslužuju s posipom od smrvljenih Oreo keksa… E to se zove dupla doza Orea!
Pojedi odmah!
Pržene Oreo kekse najbolje je poslužiti i pojesti odmah nakon prženja jer su tada najukusniji i najhrskaviji. Ako predugo stoje postaju gnjecavi i beživotni, no mogu se vratiti u život ako ih ponovno nakratko ubaciš u vruće ulje. Ako ti je slučajno ostao koji komad, možeš ga čuvati u hladnjaku najdulje 3 dana, no za takav scenarij još nitko nikada nije čuo…
Donosimo recept s količinama dovoljnim za 8 porcija, odnosno 8 prženih keksa, u kojem je za pripremu potrebno 15 minuta dok prženje jedne ture keksa traje oko 3 minute. Jedna porcija (jedan prženi Oreo) ima 170 kalorija!
Zanimljivost za kraj…
Prije nekoliko godina, na jednom food festivalu u New Yorkua pojavio se takozvani Holy Oreo, puno kompliciranija verzija prženog Oreo keksa.
Prema receptu za tu slasticu, Oreo keks prvo se umota u trakice slanine, potom se umoči u tijesto za prženje, nakon toga se prži, pa se obuče u sloj mliječne čokolade i pospe krupnom morskom solju i šećerom u prahu te se nakon toga zamrzne. Tko želi, i ima viška vremena, neka proba i javi nam dojmove…