Američki klasik stiže u obliku pudinga. Izgleda super i prefin je, a napraviš ga za 15 minuta
Lemon meringuepita ima kultni status u američkoj kuhinji, ali ovaj put dolazi u potpuno novom izdanju – kao puding od limuna. Umjesto klasične kore, tu je svilena krema s intenzivnim limunovim okusom, šlag koji je zračne teksture i nekoliko meringue keksića kao završni touch.
Sve što volimo kod pite od limuna s meringom zadržano je, ali forma je modernija, brža i realno – praktičnija.
Ovaj desert je stvoren za trenutke kad želiš nešto dojmljivo, ali nemaš volje paliti pećnicu. Priprema traje svega 15-ak minuta, sve se kuha u jednom loncu, a rezultat je gladak aromatičan puding koji se hladi taman dok večeraš.
Ovaj puding od limuna, hladan i svjež, idealan je za kasnu jesen kad treba nešto citrusno da razbistri dan, ali ne traži sezonske sastojke ni posebnu priliku. Dobro funkcionira i kao desert "za ponijeti", jer se servira u čašama – i izgleda efektno. Recept za puding u kojem je glavna zvijezda limun je u nastavku...
Puding od limuna s meringom
foto: @Kathleen_Ashmore Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Puding od limuna s meringom
15 MIN
pripreme
6 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Gustin (Kukuruzni Škrob)
0,25
šalica
Šećer
1
šalica
Žumanjak
4
kom
Mlijeko
2
šalica
Limunova korica
1
žlica
Sok od limuna
0,50
šalica
Maslac
2
žlica
Vrhnje za šlag
1
šalica
Limun - kriška
1
kom
Puslice
Postupak
Pomiješaj gustin i 1 šalicu šećera u srednje velikom loncu. Umuti žumanjke. Dodaj mlijeko i limunov sok i sve dobro izmiješaj. Kuhaj na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se ne zgusne i ne počne lagano krčkati, oko 6 minuta. Dodaj maslac i miješaj dok se ne otopi, oko 1 minutu.
Procijedi kroz gusto sito u srednje veliku posudu otpornu na toplinu. Umiješaj limunovu koricu. Prekrij površinu pudinga prozirnom folijom kako se ne bi stvorila kožica. Ohladi u hladnjaku najmanje 2 sata, a možeš i do 3 dana unaprijed.
Izmiksaj slatko vrhnje i žlicu šećera na jakoj brzini dok se ne formiraju srednje čvrsti vrhovi, 1 -2 minute.
Raspodijeli puding u 4 čaše. Na svaki dodaj žlicu šlaga, krišku limuna i beze-keksiće. Po želji pospi s još malo limunove korice.
Puding možeš pripremiti i do 3 dana unaprijed, samo ga spremi u posudu s poklopcem i stavi u hladnjak. Ukrašavanje obavi neposredno prije posluživanja, da šlag ostane čvrst, a beze keksići hrskavi.