Recepti Desert 11. rujna 2025.

Savršeno kremast puding od riže s bademima i začinima

Desert
19 MIN
58 MIN
4
SREDNJE
Napravi kheer – kremastu rižinin puding s bademima i začinima
foto: @pipingpotcurry Pinterest
Kheer nije običan puding od riže. Kuha se stvarno polako, miješa često i sve dodaje s mjerom. Ukratko, traži tvoju pažnju, ali vraća dvostruko!

Svi smo jeli rižu na mlijeku, no puding od riže, posebno onaj indijski puding od riže (kheer) je doista neka druga priča. Ovaj desert dolazi iz indijske kuhinje i priprema se u domovima već stoljećima, često za blagdane, vjenčanja i obiteljska slavlja. 

Kontrast koji osvaja

Basmati riža se kuha u punomasnom mlijeku, lagano i bez žurbe, sve dok riža ne postane gusta i nježna. Šafran daje boju i miris, kardamom sve poveže, a bademi, pistacije i grožđice donose kontrast – taman koliko treba.

Riječ je o pažljivom građenju okusa, sloj po sloj. Kheer čuvaj u hladnjaku do 2 dana. Ako se previše zgusne, prije serviranja umiješaj žlicu mlijeka.

Važno je paziti na omjer vode i riže Možda vas zanima... Znaš li kako skuhati basmati rižu? Mi znamo! Špajza

kheer indijski puding od riže | Author: Tasty Recipes/Pinterest Kheer foto: Tasty Recipes/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Kheer - indijski puding od riže
19 MIN
pripreme
58 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Kardamom - mahuna 3 kom
  • Basmati riža 0,25 šalica
  • Maslac
  • Mlijeko 4 šalica
  • Šafran
  • Šećer 4 žlica
  • Blanširani bademi 1 žlica
  • Pistacije 2 žlica
  • Zlatne grožđice 2 šalica
  • Ružina vodica
Postupak
  1. U mužaru usitni mahune kardamoma dok se ne otvore. Ukloni ljuske i samelji sjemenke. Stavi sa strane.


  2. Rižu isperi pod mlazom hladne vode, zatim je stavi u zdjelicu, prelij vodom i ostavi da se namače 15 minuta.


  3. Veliki lonac s debljim dnom premaži maslacem.


  4. Ulij punomasno mlijeko i zagrijavaj na srednjoj vatri dok ne zakuha lagano, stalno miješajući da ne zagori.


  5. Kad se mlijeko ugrije, odvoji 2 žlice i prelij preko šafrana u maloj zdjeli. Promiješaj i ostavi da se boja i aroma otpuste.


  6. Kada mlijeko zakuha, smanji vatru i dodaj ocijeđenu rižu.


  7. Kuhaj na laganoj vatri 25–30 minuta, često miješajući i struži rubove posude, dok riža ne omekša, a smjesa se počne zgušnjavati.


  8. Dodaj šećer i miješaj dok se ne otopi. Probaj – ako želiš slađe, dodaj još jednu do dvije žlice.


  9. Nastavi kuhati još 10 minuta, dok ne postane gušće.


  10. Dodaj mljeveni kardamom, mlijeko sa šafranom, nasjeckane bademe i pistacije. Kuhaj još 5 minuta na laganoj vatri.


  11. Makni s vatre i umiješaj grožđice i ružinu vodicu ako je koristiš. Kheer će se dodatno zgusnuti kako se hladi.


  12. Rasporedi u zdjelice, ukrasi dodatnim nasjeckanim bademima i pistacijama.


  13. Posluži toplo, mlako ili rashlađeno. Čuvaj u hladnjaku do 2 dana. Ako se previše zgusne, prije serviranja umiješaj žlicu mlijeka.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

316 kcal

15 %

MASTI

14,00 g

19 %

KOLESTEROL

0,32 g

0 %

UH

38,70 g

14 %

PROTEINI

10,00 g

20 %

Kheer voli društvo. Ako ga serviraš hladnog, posluži ga s nekoliko kriški svježeg manga ili komadića naranče.

 Imamo i ove sjajne recepte za pudinge. Isprobaj ih!

Proteinski chia puding: fin kao desert, hranjiv kao doručak Možda vas zanima... Proteinski chia puding koji je fin kao desert Recepti puding od čokolade Možda vas zanima... Čokoladni puding gotov dok kažeš - puding! Recepti rajskoh, zapečeni puding od riže Možda vas zanima... Zapečeni puding od riže s narančom i kardamomom Recepti Puding od batata Možda vas zanima... Jede ti se batat? Napravi ga u obliku pudinga! Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.