Kheer nije običan puding od riže. Kuha se stvarno polako, miješa često i sve dodaje s mjerom. Ukratko, traži tvoju pažnju, ali vraća dvostruko!
Svi smo jeli rižu na mlijeku, no puding od riže, posebno onaj indijski puding od riže (kheer) je doista neka druga priča. Ovaj desert dolazi iz indijske kuhinje i priprema se u domovima već stoljećima, često za blagdane, vjenčanja i obiteljska slavlja.
Kontrast koji osvaja
Basmati riža se kuha u punomasnom mlijeku, lagano i bez žurbe, sve dok riža ne postane gusta i nježna. Šafran daje boju i miris, kardamom sve poveže, a bademi, pistacije i grožđice donose kontrast – taman koliko treba.
Riječ je o pažljivom građenju okusa, sloj po sloj. Kheer čuvaj u hladnjaku do 2 dana. Ako se previše zgusne, prije serviranja umiješaj žlicu mlijeka.