Blagdani su idealno vrijeme za isprobavanje novih delicija. Punjeni pureći file zamotan u pršut definitivno će ti biti favorit cijele godine
Zvuči blagdanski i stvarno će se sjajno uklopiti u svečanu obiteljsku gozbu. Ali će ostati na meniju cijelu godinu. Dame i gospodo - oduševila nas je ova pureća rolada omotana pršutom i za ovaj Božić sigurno ćemo je pripremiti.
Ova verzija koristi purećifile umjesto cijelog pečenja, čime štedi vrijeme, ali zadržava sve ono zbog čega volimo blagdanske obroke – slojeve okusa, miris pećnice i topli umak za završni dodir. Puretina zamotana u pršut koji postaje hrskava kora, punjena mješavinom jabuka, kelja i topljenog sira, ova rolada je i praktična i svečana.
U srcu jela je punjenje koje pametno koristi sezonske sastojke. Jabuke donose blagu slatkoću i vlagu, kelj daje teksturu i boju, a sir sve povezuje u nježnu, kremastu cjelinu.
Ono što ovaj recept za pureću roladu omotanu pršutom čini idealnim ne samo za blagdane nego i za radne dane jest činjenica da ga možeš unaprijed složiti i ispeći neposredno prije serviranja. Rolada može čekati u hladnjaku i do 24 sata, a umak možeš reducirati za koncentriraniji okus.
Na velikom komadu plastične folije složi tanke kriške pršuta tako da se blago preklapaju. Na pršut položi raspolovljeni i istučeni file purećih prsa.
U maloj tavi otopi maslac, dodaj oguljene i nasjeckane jabuke te sitno nasjeckane poriluk i češnjak. Pirjaj 3–5 minuta dok ne omekšaju. Makni s vatre, dodaj sitno nasjeckani kelj i promiješaj. Kad se ohladi, umiješaj fontinu narezanu na kockice i ½ žlice senfa.
Rasporedi punjenje po mesu, ostavljajući rub od 2 cm.
Uz pomoć folije čvrsto zarolaj file s pršutom prema vani.
Veliku tavu koja može u pećnicu namaži s malo ulja i zagrij. Položi roladu spojem prema dolje i kratko zapeci (2–4 minute). Ulij temeljac, dodaj kadulju i timijan.
Prebaci u pećnicu i peci 30 minuta. Potom povećaj temperaturu na 200 °C i peci još 10 minuta, dok unutarnja temperatura ne dosegne 71–74 °C.
Izvadi iz pećnice i pusti da odmori 7–10 minuta. Umak od pečenja obogati preostalim senfom i po želji reduciraj do željene gustoće.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
361 kcal
18 %
MASTI
15,00 g
20 %
KOLESTEROL
0,13 g
0 %
UH
8,50 g
3 %
PROTEINI
45,50 g
91 %
Ako ti ostane rolade, komade možeš čuvati u hladnjaku do 3 dana, ili zamrznuti do 2 mjeseca. Kod podgrijavanja, dodaj malo temeljca ili vode i pokrij folijom kako bi meso ostalo sočno.
Isprobaj i ove recepte u kojima je puretina glavna zvijezda!