Američki Dan zahvalnosti ne može proći bez umaka od brusnica. Znaju to svi koji su ikad pogledali bilo koji američki film u kojem se spominje taj njihov važan blagdan. Oni su ga proslavili tek nešto više od tjedan dana, a nas je to podsjetilo upravo na umak od brusnica. A zašto baš brusnice?
Brusnice su jedno od tek nekoliko vrsta voća koje je originalno raslo u SAD-u. Nije čudno, stoga, što te iste brusnice zapravo na neki način predstavljaju Ameriku, kad se o hrani radi. Ipak, ne zna se točno i pouzdano kad je umak od brusnica postao tradicionalno jelo za Dan zahvalnosti.
Rani recepti za umak od brusnica uključivali su samo brusnice i vodu, a tako je bilo sve do sredine 17. stoljeća, a tek negdje sredinom 18. stoljeća počeo se koristiti kao umak za meso, najčešće puretinu. Za razliku od brojnih prehrambenih navika Amerikanaca koje smo rado usvojili, ovaj umak se nikad nije udomaćio kod nas. Najčešće se poslužuje u restoranima koji poslužuju medvjeđe meso.
No, zašto ne bismo ovih blagdana pokušali uvesti novitet u svoju kuhinju? Puricu ionako jedemo, pa zašto jedan od priloga ne bi mogao biti umak od brusnica. Iako će se Amerikanci najviše hvaliti ako naprave umak od svježih brusnica, mi nemamo tu opciju, odnosno gotovo ih je nemoguće pronaći svježe. No, možeš ih pronaći smrznute i to će biti sasvim dobra opcija.
Umak od brusnica od samo 5 sastojaka
Sastojci:
- 350 g brusnica, smrznutih i ispranih
- 150 ml vode
- 60 ml svježeg soka od naranče (oko ½ velike naranče)
- 150 g šećera (smeđeg ili bijelog, po želji)
- 1 žličica narančine korice
- ½ žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
- Nakon što ispereš brusnice, ostavi ½ šalice brusnica sa strane. Njih ćeš umiješati na kraju za dodatnu teksturu.
- Pomiješaj preostale brusnice, vodu, sok od naranče i šećer u srednje velikoj tavi na srednjoj vatri. Povremeno promiješaj dok se smjesa kuha.
- Kad provri, smanji vatru na nisku do srednju. Uz povremeno miješanje nastavi kuhati dok se tekućina ne reducira, a brusnice ne rasprsnu i dok se sve ne zgusne, otprilike još 10 minuta.
- Makni s vatre i umiješaj ½ šalice sačuvanih brusnica, narančinu koricu i ekstrakt vanilije. Umak će se nastaviti zgušnjavati dok se hladi.
Umak od brusnica je izvrstan ako ga poslužiš toplog ili na sobnoj temperaturi. Umak može stajati pokriven u hladnjaku do 5 dana.