Recepti 16. prosinca 2023.

Zarolaj puretinu i uživaj!

Pureća rolada
Pureća rolada punjena kupusom i šljivama foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Purica uvijek na najljepši način dočarava mirise Božića, a u kombinaciji s kupusom i suhim šljivama (možeš dodati i nekog finog konjaka ili vina) zaokružit će blagdanski ručak na najukusniji način

U zimskim mjesecima sočna i puna jela popularna su na jelovnicima. Već samim odabirom purećih prsa kao mesa čiste, blage teksture i bez masnoća ima brojne prednosti za blagdanski ručak ili večeru.

Takvo se meso može polako krčkati i na maslacu s nekoliko aroma (lovor, crni papar, grančice timijana i narančina korica uvijek su savršen dodatak).  Purica uvijek na najljepši način dočarava mirise Božića, a u kombinaciji s kupusom i suhim šljivama (možeš u punjenje dodati i malo nekog finog konjaka ili vina) zaokružit će blagdanski ručak na najukusniji način.

 

 | Author: Shutterstock Pureća rolada s kupusom - svješim ili kiselim, sasvim je svejedno foto: Shutterstock

Punjena pureća prsa s kupusom, rezancima i suhim šljivama

Sastojci - za punjena pureća prsa:

  • 1 pureća prsa (oko 1 kg)
  • sol i papar
  • 200 g polumekih suhih šljiva
  • 2 glavice luka srednje veličine

Sastojci - za rezance s kupusom i umak:

  • 250 g širokih rezanaca
  • sol i papar
  • 400 g bijelog kupusa
  • 1 žlica repičina ulja
  • 100 ml povrtnog temeljca
  • 5 žlica vrhnja
  • 2 žlice škroba

 

Možda vas zanima... Recept za najsočniju puretinu u pivu Recepti

 

Postupak:

  1. Pureća prsa operi, posuši i uzduž zareži. Posoli ih i popapri. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Nasjeckaj šljive te ih raspodijeli po mesu uvijek ostavljajući mali rub. Meso s dulje strane smotaj, omotaj kuhinjskim koncem i učvrsti.
  2. Luk oljušti i raspolovi. Pureća prsa i luk stavi u namašćenu posudu za pečenje i peci oko sat vremena. Pripremi litru vode i postupno je ulijevaj u umak.
  3. Tjesteninu skuhaj u dosta slane vode prema uputama s pakiranja, ocijedi je, prelij vodom i ostavi da se dobro ocijedi. Kupus očisti, operi i nareži na rezance širine 1 cm. Ugrij ulje i pirjaj kupus otprilike 5 minuta. Ulij temeljac i kuhaj još 15 minuta. Posoli i popapri. Tjesteninu stavi u temeljac i ugrij. Puretinu izvadi iz pećnice, ukloni kuhinjski konac i meso stavi na toplo.
  4. Umak od pečenja procijedi u lonac, dodaj mu vrhnje i zakuhaj. Zgusni škrobom. Posoli i popapri. Meso nareži i posluži s umakom i rezancima.

Savjet više - pripremi pureću roladu na malo drugačiji način:

Za aromatični nadjev isprži 50 g nasjeckane slanine, dodaj 1 nasjeckani luk i pirjaj. Ostavi da se ohladi.
Pomiješaj sa 150 g kiselog kupusa, pola svežnjića nasjeckanog peršina, 1 jajem i 80 g smrvljenih oraha. Smjesu žlicom raspodijeli po mesu. Odličan prilog uz ovo jelo je kiseli kupus.

 

Možda vas zanima... Najsočnija pureća rolada za tvoj blagdanski stol Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.