Recepti Božić 23. prosinca 2024.

Rolana pečena puretina za slastan božićni ručak

Božić
45 MIN
75 MIN
8
SREDNJE
Pureća rolada
Pureća rolada punjena kupusom i šljivama
foto: Shutterstock
Pečena puretina uvijek na najljepši način dočarava mirise Božića, a u obliku rolade, kombinaciji s kupusom i suhim šljivama, posebno je slasna

U zimskim mjesecima sočna i snažna jela popularna su na jelovnicima. Već samim odabirom purećih prsa kao mesa čiste, blage teksture i bez masnoća ima brojne prednosti za blagdanski ručak ili večeru.

Takvo se meso može polako krčkati i na maslacu s nekoliko aroma (lovor, crni papar, grančice timijana i narančina korica uvijek su savršen dodatak). Puretina uvijek na najljepši način dočarava mirise Božića, a u kombinaciji s kupusom i suhim šljivama (možeš u punjenje dodati i malo nekog finog konjaka ili vina) zaokružit će blagdanski ručak na najukusniji način.

 | Author: Shutterstock Pureća rolada s kupusom - svješim ili kiselim, sasvim je svejedno foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Rolana puretina punjena suhim šljivama
45 MIN
pripreme
75 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
PUNJENA PUREĆA PRSA
Sastojci
  • Pureća prsa 1 kg
  • Sol
  • Papar
  • Suha šljiva 200 g
  • Luk 2 kom
REZANCI S KUPUSOM I UMAK
Sastojci
  • Široki rezanci 400 g
  • Sol
  • Papar
  • Kupus 400 g
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
  • Povrtni temeljac 100 ml
  • Vrhnje za kuhanje 5 žlica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 2 žlica
Postupak
  1. Pureća prsa operi, posuši i uzduž zareži. Posoli ih i popapri. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Nasjeckaj šljive te ih raspodijeli po mesu uvijek ostavljajući mali rub. Meso s dulje strane smotaj, omotaj kuhinjskim koncem i učvrsti.


  2. Luk oljušti i raspolovi. Pureća prsa i luk stavi u namašćenu posudu za pečenje i peci oko sat vremena. Pripremi litru vode i postupno je ulijevaj u umak.


  3. Tjesteninu skuhaj u dosta slane vode prema uputama s pakiranja, ocijedi je, prelij vodom i ostavi da se dobro ocijedi. Kupus očisti, operi i nareži na rezance širine 1 cm.

    Ugrij ulje i pirjaj kupus otprilike 5 minuta. Ulij temeljac i kuhaj još 15 minuta. Posoli i popapri. Tjesteninu stavi u temeljac i ugrij. Puretinu izvadi iz pećnice, ukloni kuhinjski konac i meso stavi na toplo.


  4. Umak od pečenja procijedi u lonac, dodaj mu vrhnje i zakuhaj. Zgusni škrobom. Posoli i popapri. Meso nareži i posluži s umakom i rezancima.


Imamo i ideju za pureću roladu na malo drugačiji način: Za aromatični nadjev isprži 50 g nasjeckane slanine, dodaj 1 nasjeckani luk i pirjaj. Ostavi da se ohladi. Pomiješaj sa 150 g kiselog kupusa, pola svežnjića nasjeckanog peršina, 1 jajem i 80 g smrvljenih oraha. Smjesu žlicom raspodijeli po mesu. Odličan prilog uz ovo jelo je kiseli kupus.
Možda vas zanima... Najsočnija pureća rolada za tvoj blagdanski stol Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.