Pečena puretina uvijek na najljepši način dočarava mirise Božića, a u obliku rolade, kombinaciji s kupusom i suhim šljivama, posebno je slasna
U zimskim mjesecima sočna i snažna jela popularna su na jelovnicima. Već samim odabirom purećih prsa kao mesa čiste, blage teksture i bez masnoća ima brojne prednosti za blagdanski ručak ili večeru.
Takvo se meso može polako krčkati i na maslacu s nekoliko aroma (lovor, crni papar, grančice timijana i narančina korica uvijek su savršen dodatak). Puretina uvijek na najljepši način dočarava mirise Božića, a u kombinaciji s kupusom i suhim šljivama (možeš u punjenje dodati i malo nekog finog konjaka ili vina) zaokružit će blagdanski ručak na najukusniji način.
Pureća rolada s kupusom - svješim ili kiselim, sasvim je svejedno
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Rolana puretina punjena suhim šljivama
45 MIN
pripreme
75 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
PUNJENA PUREĆA PRSA
Sastojci
Pureća prsa
1
kg
Sol
Papar
Suha šljiva
200
g
Luk
2
kom
REZANCI S KUPUSOM I UMAK
Sastojci
Široki rezanci
400
g
Sol
Papar
Kupus
400
g
Suncokretovo ulje
1
žlica
Povrtni temeljac
100
ml
Vrhnje za kuhanje
5
žlica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
2
žlica
Postupak
Pureća prsa operi, posuši i uzduž zareži. Posoli ih i popapri. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Nasjeckaj šljive te ih raspodijeli po mesu uvijek ostavljajući mali rub. Meso s dulje strane smotaj, omotaj kuhinjskim koncem i učvrsti.
Luk oljušti i raspolovi. Pureća prsa i luk stavi u namašćenu posudu za pečenje i peci oko sat vremena. Pripremi litru vode i postupno je ulijevaj u umak.
Tjesteninu skuhaj u dosta slane vode prema uputama s pakiranja, ocijedi je, prelij vodom i ostavi da se dobro ocijedi. Kupus očisti, operi i nareži na rezance širine 1 cm.
Ugrij ulje i pirjaj kupus otprilike 5 minuta. Ulij temeljac i kuhaj još 15 minuta. Posoli i popapri. Tjesteninu stavi u temeljac i ugrij. Puretinu izvadi iz pećnice, ukloni kuhinjski konac i meso stavi na toplo.
Umak od pečenja procijedi u lonac, dodaj mu vrhnje i zakuhaj. Zgusni škrobom. Posoli i popapri. Meso nareži i posluži s umakom i rezancima.
Imamo i ideju za pureću roladu na malo drugačiji način: Za aromatični nadjev isprži 50 g nasjeckane slanine, dodaj 1 nasjeckani luk i pirjaj. Ostavi da se ohladi. Pomiješaj sa 150 g kiselog kupusa, pola svežnjića nasjeckanog peršina, 1 jajem i 80 g smrvljenih oraha. Smjesu žlicom raspodijeli po mesu. Odličan prilog uz ovo jelo je kiseli kupus.