Recepti 22. prosinca 2016.

Purica u zagrljaju slanine

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Savršen prijedlog za božićni ručak.

Ponestaje li vam ideja kako ispeći puricu, donosimo sjajan prijedlog - purica omotana slaninom. Slanina će pustiti svoje sokove čime će se, inače suho meso purice, savršeno natopiti, ali i dobiti jedan poseban miris dima koji će slanina pustiti. Vjerujemo kako nitko neće ostati ravnodušan nakon što im ovo poslužite!

Sastojci:

  • Purica od otprilike 2 kg
  • 450 g tanko narezane slanine
  • 1 Granny Smith jabuka
  • 1 veći luk
  • 8 - 10 listova kadulje (i 1 grančica s listovima)
  • Nekoliko grančica mažurana (ako nemate svježi, koristite suhi - 2 žličice)
  • Sol i papar
  • 1 boca bijelog vina (7 dcl)

Priprema:

  1.  Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. Odrezati vrat s purice i nasoliti ju izvana i iznutra te staviti na posudu za pečenje
  3. Oguliti jabuku i narezati ju na 16 kriški.  Oguliti luk te i njega narezati na 16 kriški. U puricu staviti nekoliko kriški luka i jabuka te grančicu kadulje i mažuran. Krišku jabuke i luka, nagurati pod kožu gdje je bio vrat. Ostatak jabuka i luka poslagati oko purice, vrat isto staviti u posudu za pečenje pokraj purice.
  4. Dobro nasoliti i popapriti cijelu puricu (ovisno o tome koliko je slana slanina koju koristite, stavite soli - da ne bude preslano). Poslagati listove kadulje po prsima purice i na svaki batak par listića; po cijeloj purici poslagati slaninu - tako da svaki komad mesa bude prekriven - osim ovog dijela koji je dolje. Izliti bocu vina u posudu za pečenje i staviti puricu peći. 
  5. Pustiti da se peče otprilike 3 sata - povremeno provjeravati.
  6. Kada je slanina potpuno pečena i zlatne je boje, purica je gotova. Izvaditi ju iz pećnice; maknuti vrat koji se pekao pored. 
  7. Za to vrijeme, pripremiti umak:
  • Pečeni vrat od purice
  • 4 žlice glatkog brašna
  • 4 žlice maslaca
  • 1 žličica sitno sjeckane kadulje
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 2 - 3 žlice brandyja
  • Sol i papar
  • Sokovi iz posude za pečenje gdje se pekla purica (odstraniti veći dio masnoće kako ne bi bilo premasno)

Priprema:

  1.  Skinuti meso s vrata i nasjeckati ga (ako želite, možete uzeti i malo pečene slanine pa nasjeckati i nju)
  2. Rastopiti maslac i mjenjačom umiješati brašno; miješati par minuta dok se ne zarumeni pa dodati kadulju. Polagano dodati mlijeko i pjenjačom miješati - počet će se zgušnjavati pa polako dodavati temeljac i brandy. Uliti sokove od pečenja te polako miješati i kušati je li dovoljno slano/zapapreno. Kada je umak dovoljno gust (sami odlučite kako više volite) dodati nasjeckano meso vrata i slaninu te promiješati kako bi se svi sastojci sljubili.
  3. Puricu pustiti da odmori da bude sobne temperature za posluživanje.

Narezati meso purice i poslužiti pripremljenim umakom.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.