gastro postao
Savršen prijedlog za božićni ručak.
Ponestaje li vam ideja kako ispeći puricu, donosimo sjajan prijedlog - purica omotana slaninom. Slanina će pustiti svoje sokove čime će se, inače suho meso purice, savršeno natopiti, ali i dobiti jedan poseban miris dima koji će slanina pustiti. Vjerujemo kako nitko neće ostati ravnodušan nakon što im ovo poslužite!
Sastojci:
- Purica od otprilike 2 kg
- 450 g tanko narezane slanine
- 1 Granny Smith jabuka
- 1 veći luk
- 8 - 10 listova kadulje (i 1 grančica s listovima)
- Nekoliko grančica mažurana (ako nemate svježi, koristite suhi - 2 žličice)
- Sol i papar
- 1 boca bijelog vina (7 dcl)
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Odrezati vrat s purice i nasoliti ju izvana i iznutra te staviti na posudu za pečenje
- Oguliti jabuku i narezati ju na 16 kriški. Oguliti luk te i njega narezati na 16 kriški. U puricu staviti nekoliko kriški luka i jabuka te grančicu kadulje i mažuran. Krišku jabuke i luka, nagurati pod kožu gdje je bio vrat. Ostatak jabuka i luka poslagati oko purice, vrat isto staviti u posudu za pečenje pokraj purice.
- Dobro nasoliti i popapriti cijelu puricu (ovisno o tome koliko je slana slanina koju koristite, stavite soli - da ne bude preslano). Poslagati listove kadulje po prsima purice i na svaki batak par listića; po cijeloj purici poslagati slaninu - tako da svaki komad mesa bude prekriven - osim ovog dijela koji je dolje. Izliti bocu vina u posudu za pečenje i staviti puricu peći.
- Pustiti da se peče otprilike 3 sata - povremeno provjeravati.
- Kada je slanina potpuno pečena i zlatne je boje, purica je gotova. Izvaditi ju iz pećnice; maknuti vrat koji se pekao pored.
- Za to vrijeme, pripremiti umak:
- Pečeni vrat od purice
- 4 žlice glatkog brašna
- 4 žlice maslaca
- 1 žličica sitno sjeckane kadulje
- 1/2 šalice mlijeka
- 1 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
- 2 - 3 žlice brandyja
- Sol i papar
- Sokovi iz posude za pečenje gdje se pekla purica (odstraniti veći dio masnoće kako ne bi bilo premasno)
Priprema:
- Skinuti meso s vrata i nasjeckati ga (ako želite, možete uzeti i malo pečene slanine pa nasjeckati i nju)
- Rastopiti maslac i mjenjačom umiješati brašno; miješati par minuta dok se ne zarumeni pa dodati kadulju. Polagano dodati mlijeko i pjenjačom miješati - počet će se zgušnjavati pa polako dodavati temeljac i brandy. Uliti sokove od pečenja te polako miješati i kušati je li dovoljno slano/zapapreno. Kada je umak dovoljno gust (sami odlučite kako više volite) dodati nasjeckano meso vrata i slaninu te promiješati kako bi se svi sastojci sljubili.
- Puricu pustiti da odmori da bude sobne temperature za posluživanje.
Narezati meso purice i poslužiti pripremljenim umakom.
Dobar tek!