Špajza 19. prosinca 2016.

Zvijezda blagdanskog stola: Zagorski puran

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Blagdanski stol bio bi nezamisliv bez ovog slasnog i sočnog specijaliteta. Donosimo vam divne recepte koji će vas zasigurno oduševiti dok maštate o božićnim delicijama

Kada govorimo o našoj itekako vrijednoj gastronomskoj baštini, svakako vrijedi spomenuti zagorskog purana. Bez tog specijaliteta blagdanski stol ne bi bio toliko raskošan, a mlincima bi falio par koji ih tako savršeno nadopunjuje.

Ako i nikada niste uživo vidjeli zagorskog purana, zasigurno ste ga okusili. Onaj pravi koji slobodno šeće zagorski bregima u Hrvatsku, točnije Lepoglavu, stigao je još u 16. stoljeću. Tada su ga uzgajali pavlini, a danas se uzgojem te pernate životinje prošaranog crno bijelog perja bavi velik dio zagorskih domaćinstava, ali i dijelovi Varaždinske i Zagrebačke županije. 
Da je riječ o kvalitetnim primjercima potvrđuje i oznaka zemljopisnog podrijetla koja označava područje njegova uzgoja i jamči visoko kvalitetu.

Purica-s-mlincima | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Osim svog gracioznog, bogatog izgleda, zagorski puran oduševljava i okusima. Njegovo savršeno pečeno roskasto meso najbolje se slaže s domaćim mlincima, no nećete pogriješiti kombinirate li ga s pečenim krumpirom, širokim rezancima ili heljdinom kašom. Osim tradicionalnih, domaćih okusa, puran će se izvrsno složiti i sa sezonskim narančama i limunom.

Tradicionalno se priprema tako da se čitav, pa i unutrašnjost, premaže mašću, a zatim natrlja bazičnim začinima. Puni se nadjevom od mliječnog kruha, kaše ili povrća. 

Predbožićno vrijeme stvoreno je za planiranje i proučavanje recepata za jela kojima ćemo se sladiti u najljepše doba godine. Upravo zato, pripremili smo nekoliko recepata kako bi se stigli pripremiti na vrijeme. Izaberite najdraži i bacite se na pripremu, Božić samo što nije stigao...

Ne čekajte Božić: Purica s mlincima, čisto savršenstvo...

Purica s narančom

Punjena pečena purica: Kad je bal, nek je bal!

Kako najbrže pripremiti pečenu puricu

Purica na dubrovački

Purica | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama – posjetite Crogourmet365!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.