gastro postao
Purica punjena pečenim jetricama i kriškama kruha, poprilično smo sigurni, pronaći će svoje mjesto i za vašim stolom.
Svevremensko blagdansko jelo upravo je poprimilo nešto drugačije ruho. Puricu napunite jetricom i kriškama kruha, pa uživajte u neodoljivo sočnom blagdanskom ručku.
Puricu poslužite uz mlince ili pečeni krumpir, a odličan dodatak bit će i zdjela zelene salate.
Potrebno vam je:
- 3 kg purice
- 3 kriške kruha
- 2 jaja
- 100 ml mlijeka (3.3% masti)
- 90 g maslaca
- pola glavice luka
- 3 režnja češnjaka
- 1 vezica peršina
- 120 ml bijeloga vina
- 100 g povrtnog temeljca
- 50 g svinjske masti
- sol
- svježe mljeveni papar
- 220 g pureće jetre
Priprema:
- Narežite kriške kruha na kockice pa posolite. Pomiješajte mlijeko i jaja te prelijte preko kruha. Ostavite da se namače oko 30 minuta.
- U tavi otopite maslac pa prepržite nasjeckan luk, češnjak i peršin. Kad omekšaju, dodajte nasjeckana jetrica. Začinite solju i paprom te prelijte vinom i temeljcem. Kuhajte dok se tekućina ne reducira za pola. Maknite s vatre i malo ohladite.
- Operite i posušite puricu te iznutra i izvana začinite solju i paprom. Smjesu iz tave pomiješajte s natopljenim žemljama i sve dobro sjedinite. Time nadjenite puricu i zatvorite drvenim štapićima. Pecite na 170°c oko dva i pol sata.
Dobar tek!