Donosimo 3 nova fora recepta za blagdanske keksiće koji će te oduševiti svojom maštovitošću, ali i izvrsnim okusima. Neka blagdani započnu!
Još ne znaš koje ćeš kekse ispeći za Božić? Oni koje obično pečeš već su ti dosadili? Imamo 3 nove ideje za tebe, a jedni su slađi od drugih, i zato je najbolje da ispečeš sve tri vrste!
Nema Božića bez finih keksića
Prvi sastojcima podsjećaju na jedna tradicionalni talijanski desert – slatki kruh, panettone. U njima ima suhog voća i umočeni su u neodoljivu bijelu čokoladu. Kod ovih keksa važno je pridržavati se upute da se koristi brašno tipa 00 jer se tako dobiju puno mekši keksi.
Drugi, talijanski božićni keksi, preslatki su keksići koji savršeno prenose blagdanski ugođaj Božića, baš kao i treći - čokoladni keksi posuti razmrvljenim blagdanskim slatkišima. Na kraju krajeva, koje god od ovih keksa da odabereš – sigurno nećeš pogriješiti!
Panettone keksi imaju isti okus kao tradicionalni istoimeni talijanski slatki kruh
foto: Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Panettone keksići
25 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
250
g
Šećer
100
g
Žumanjak
2
kom
Brašno tip 00
330
g
Sol
0,50
žličica
Mlijeko
2
žlica
Ekstrakt naranče
0,50
žličica
Listići badema
3
žlica
Kandirana narančina korica
3
žlica
Sušene borovnice
3
žlica
Suhe marelice
3
žlica
Čokolada - komadići
3
žlica
Bijela čokolada
300
g
Postupak
U velikoj zdjeli izmiksaj maslac sobne temperature (omekšali maslac) sa šećerom na srednjoj brzini, dok ne dobiješ pahuljastu svijetlu smjesu.
Smanji brzinu miksera, dodaj žumanjke, jedan po jedan uz stalno miksanje. Dodaj brašno i sol i miksaj na slaboj brzini dok se sve ne sjedini. Dodaj mlijeko, ekstrakt naranče i miksaj dalje. Umiješaj i bademe, kandiranu koricu naranče, borovnice, marelice i komadiće čokolade.
Tijesto stavi na plastičnu foliju i od njega napravi dvije „kobasice“ debljine oko 4 centimetra. Stavi u hladnjak na najmanje 2 sata da se dobro stisne.
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i peci kekse u dva pleha istodobno 25-30 minuta, s tim da zamijeniš mjesta plehovima na pola vremena pečenja.
Rastopi bijelu čokoladu, pečene kekse umoči u rastopljenu čokoladu do pola te ih pospi dodatnim komadima badema i suhog voća.
Talijanski božićni keksi sa šarenim mrvicama
foto: Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Talijanski božićni keksi
17 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
KEKSI
Sastojci
Oštro brašno
2
šalica
Prašak za pecivo
1,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Maslac
65
g
Šećer
1
šalica
Ricotta
250
g
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Ekstrakt badema
0,50
žličica
Jaje
1
kom
GLAZURA
Sastojci
Šećer u prahu
1
šalica
Mlijeko
2
žlica
Ekstrakt badema
0,25
žličica
Šarene mrvice
Postupak
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Dva pleha obloži papirom za pečenje.
Izmiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli izmiksaj maslac i šećer te dodaj ricottu, ekstrakt vanilije i badema, i jaje te miksaj dalje dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj u to suhe sastojke.
Uzimaj po cca žlicu i pol tijesta te ga oblikuj u kuglice koje postavi u pleh, s oko 3 cm razmaka jer će se tijekom pečenja spljoštiti. Peci oko 15 minuta.
Kekse dobro ohladi te premaži glazurom i pospi šarenim mrvicama. Pusti da se glazura dobro osuši prije nego što ih pospremiš.
Čokoladni keksi posuti slatkišima koji nas vraćaju u djetinjstvo
foto: Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Čokoladni keksi s komadićima Candy Cane slatkiša
25 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
Čokolada bez šećera
55
g
Oštro brašno
120
g
Prašak za pecivo
1
žličica
Sol
0,25
žličica
Jaje
2
kom
Šećer
200
g
Suncokretovo ulje
50
g
Ekstrakt mente
0,25
g
Čokolada za kuhanje
30
g
Candy Cane
Postupak
Rastopi čokoladu bez šećera i pusti da se malo ohladi.
Izmiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli izmiksaj jaja, šećer i ulje dok se dobro ne sjedini. Umiješaj ekstrakt metvice i rastopljenu čokoladu. U to dodaj suhe sastojke i dobro izmiješaj. Stavi u hladnjak na minimalno 3 sata, idealno na jedan dan.
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, dva pleha obloži papirom za pečenje.
Tijesto oblikuj u kuglice (za jedan keks ide jedna žlica tijesta) i stavi ih u pleh s razmakom od cca 3 cm kako se ne bi slijepili tijekom pečenja. Peci 10-12 minuta. Pusti da se potpuno ohlade.
Tijesto oblikuj u kuglice (za jedan keks ide jedna žlica tijesta) i stavi ih u pleh s razmakom od cca 3 cm kako se ne bi slijepili tijekom pečenja. Peci 10-12 minuta. Pusti da se potpuno ohlade.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.