gastro postao
Jesen je sve bliže, jabuke su sve primamljivije, a kako ih bolje iskoristiti nego u kombinaciji s finim dizanim tijestom.
Sočne, slatke i stvorene za topli doručak ili snack koji će oduševiti baš svakog, ove rolice idealna su slastica za doček jeseni. Jabuke najprije propirjajte na malo maslaca, a želite li osjetiti komadiće plodova u pecivu, nemojte ih blendati u pire, već ih prije pirjanja naribajte, pa takve rasporedite po tijestu.
Od ovih će vam pužića zamirisati čitava kuća, a dodate li im začine poput klinčića, anisa i muškatnog oraščića te pokoji oraščić, jesen će u vašu kuhinju stići i prije nego što ste očekivali.
Potrebno vam je:
- 30 g kvasaca
- 250 ml mlijeka
- 1 žumanjak
- 1 jaje za premazivanje
- 150 g maslaca
- 450 g pšeničnog brašna
- 7 kom jabuka
- 3 žlice šećera
- mljeveni cimet
- prstohvat soli
Priprema:
- Prosijte brašno u posudu, a u sredini promiješajte razmrvljeni kvasac s malo brašna i mlijeka te ostavite 15 minuta.
- Dodajte kvascu otopljeni maslac, žumanjak i sol pa promiješajte s preostalim brašnom. Istucite tijesto. Ostavite da diže pola sata.
- Maslac i brašno pomiješajte, zgnječite i razvaljajte na 15x15 cm. Dignuto tijesto razvaljajte na četverokut 20x30 cm te u sredinu stavite “pločicu” od maslaca i brašna.
- Preko nje presložite oba kraća kraja tijesta s kvascem. Stisnite krajeve i razvaljajte tijesto na 30x40 cm pa kraće stranice opet dva puta preklopite.
- Stavite tijesto 15 minuta u hladnjak i ponovite postupak preklapanja.
- Jabuke narežite na tanke ploške. Pirjajte ih na malo maslaca, cimeta i tri žlice šećera. Izmiksajte ih u pire i ohladite.
- Prepolovite tijesto i dio razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik 35x50 debljine sedam mm.
- Svaki premažite pireom te savijte u štrucu. Rolade režite na kriške. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje.
- Prekrijte folijom i ostavite da se dignu.
- Zagrijte pećnicu na 220°c, premažite umućenim jajima te pecite 15-20 minuta.
- Ohladite pa poslužite.
Dobar tek!