Recepti 23. veljače 2017.

Razveselite ukućane punjenim, zapečenim palačinkama!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Palačinke svi volimo, ali kad su ovako sjajno nadjevene, volimo ih još i više!

U moru recepata s palačinkama, teško se odlučiti koje napraviti. Obično se odlučujemo za one slatke - namazane nekim dobrim namazom, poput domaćeg džema, čokoladnog namaza ili neke kupovne slatke delicije.

No, palačinke su jednako dobre i sa slanim punjenjem. Zato predlažemo, tavice u ruke i napravite palačinke, a punite ih šunkom i porilukom

Ovako pripremljene palačinke, posipajte vašim omiljenim sirom (naribajte ga) i stavite u pećnicu na 25 minuta te uživajte u slasnom obroku!

Poslužite ih tople, s nekom sezonskom salatom, ili jednostavno, sa svježim rajčicama.

Sastojci:

  • za palačinke:
  • 230 g glatkog brašna
  • 2 razmućena jaja
  • 340 ml mlijeka
  • 2 žlice ulja
  • Prstohvat soli
  • 100 ml mineralne
  • za nadjev:
  • maslac
  • 3 poriluka
  • 250 g mladog špinata
  • 180 g (oko 6 komada) tanko narezane šunke (kuhane)
  • 200 g sira poput Briea (ili Vacherin Mont d'Or)
  • 30 g naribanog Gruyerea

Priprema:

  1.  Pomiješati sastojke za palačinke i pjenjačom ih dobro sjediniti; ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi da smjesa odstoji
  2. Ispeći palačinke na tavi promjera 18 cm - ispast će ih otprilike 12 komada
  3. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
  4. Poriluk oprati i prerezati ga na pola po dužini; zakuhati vodu (dodati malo soli) i skuhati poriluk - oko 4 minute, da omekša; izvaditi ga iz vode pa u istoj vodi blanširati kratko špinat
  5. Poriluk osušiti na papirnatom ručniku pa ga narezati na 4 dijela; isto učiniti sa špinatom
  6. U svaku pečenu palačinku staviti pola komada šunke, komad poriluka i žlicu špinata te žlicu mekog sira (najbolje Brie); zarolati palačinke i slagati ih u maslacem podmazanu posudu za pečenje 
  7. Kada su sve palačinke nadjevene, posipajte ih ribanim sirom i pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta
  8. Poslužite tople i uživajte!

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.