U moru recepata s palačinkama, teško se odlučiti koje napraviti. Obično se odlučujemo za one slatke - namazane nekim dobrim namazom, poput domaćeg džema, čokoladnog namaza ili neke kupovne slatke delicije.
No, palačinke su jednako dobre i sa slanim punjenjem. Zato predlažemo, tavice u ruke i napravite palačinke, a punite ih šunkom i porilukom!
Ovako pripremljene palačinke, posipajte vašim omiljenim sirom (naribajte ga) i stavite u pećnicu na 25 minuta te uživajte u slasnom obroku!
Poslužite ih tople, s nekom sezonskom salatom, ili jednostavno, sa svježim rajčicama.
Sastojci:
- za palačinke:
- 230 g glatkog brašna
- 2 razmućena jaja
- 340 ml mlijeka
- 2 žlice ulja
- Prstohvat soli
- 100 ml mineralne
- za nadjev:
- maslac
- 3 poriluka
- 250 g mladog špinata
- 180 g (oko 6 komada) tanko narezane šunke (kuhane)
- 200 g sira poput Briea (ili Vacherin Mont d'Or)
- 30 g naribanog Gruyerea
Priprema:
- Pomiješati sastojke za palačinke i pjenjačom ih dobro sjediniti; ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi da smjesa odstoji
- Ispeći palačinke na tavi promjera 18 cm - ispast će ih otprilike 12 komada
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
- Poriluk oprati i prerezati ga na pola po dužini; zakuhati vodu (dodati malo soli) i skuhati poriluk - oko 4 minute, da omekša; izvaditi ga iz vode pa u istoj vodi blanširati kratko špinat
- Poriluk osušiti na papirnatom ručniku pa ga narezati na 4 dijela; isto učiniti sa špinatom
- U svaku pečenu palačinku staviti pola komada šunke, komad poriluka i žlicu špinata te žlicu mekog sira (najbolje Brie); zarolati palačinke i slagati ih u maslacem podmazanu posudu za pečenje
- Kada su sve palačinke nadjevene, posipajte ih ribanim sirom i pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta
- Poslužite tople i uživajte!
Dobar tek!