gastro postao
Donosimo odličan recept chefa Ante Udovičića. Njegova zagorska juha puna je dobrih okusa, ali i odlično grije. A ima i jedan odličan trik kako bi bila još ukusnija...
Ova kiša baš nam je dosadna i bezveze... A baš smo se veselili proljeću. I tako, dok čekamo proljeće, grijemo se uz ovu ukusnu juhu koja je gusta pout variva, zasitna, preukusna i - odlično grije.
Ima puno recepata za zagorsku juhu, ali ovaj chefa Ante Udovičića nam je bomba! A postoji i mali trik koji je njegova tajna dobrog okusa - u juhu dodaje pivo, ali i malo jabučnog octa. Isprobaj njegov recept i javi nam dojmove...
Zagorska juha - recept Ante Udovičića
(za 4 osobe, srednje zahtjevno, 35 minuta)
Sastojci:
- 200 g kuhane šunke
- 100 g mesnate slanine
- 200 g miješanih gljiva
- 100 g mrkve
- 200 g krumpira
- 100 g crvenog luka
- 0,5 l piva - lager
- 0,03 l jabučnog octa
- 200 g vrhnja mileram
- 2 žlice svinjske masti
- 2 žlice mljevene slatke crvene paprike
- sol, papar
Postupak:
- Sve krute sastojke narezati na kockice te ih odvojeno odložiti na stranu.
- U posudi rastopiti mast te na njoj zažutiti luk. Kada je luk žut, dodati šunku i slaninu te ih prepržiti da zamiriše.
- Potom dodati mrkvu i gljive te lagano pirjati dok ne ishlapi sok od gljiva.
- Dodati krumpir i pirjati dok krumpir ne počne prianjati za posudu. Posuti dvjema žlicama crvene paprike, dobro izmiješati i zaliti s pivom. Pirjati 5-6 minuta i podliti s 2 l mlake vode.
- Juhu kuhati dok krumpir ne omekša te ju začiniti solju, paprom i jabučnim octom.
- Pred sam kraj juhu legirati razrađenim mileramom i kuhati još desetak minuta na laganoj vatri.
- Juhu poslužiti u tanjure te ju posuti svježe sjeckanim peršinom.