Oni koji nisu odrasli uz ovo jelo ili ga nisu nikad kušali možda (ima i takvih!) mogli bi na naziv ovog jela nabrati obrve u čuđenju. Rezanci s makom. Dobro, i? Čemu oduševljenje? No, oni drugi će napraviti blaženi izraz lica na sam spomen ovog savršenstva i neće biti odgađanja – rezanci s makom moraju biti na stolu sad.
Možemo razumjeti i jedne, a itekako razumijemo i ove druge. Kad je hrana u pitanju, a smatraš se gurmanom ili barem iskusnim ljubiteljem hrane, onda te ovakvo jednostavno jelo (ma zar je to uopće jelo, misliš si…), čini se, ne može oduševiti. Oni drugi će te gledati sa smiješkom i izrazom lica „nemoj jesti, više za mene“. Rezanci s makom začas će vas razdijeliti na dvije suprotstavljene strane.
Samo ako oni koji su „za“ ne odluče kušati ih kad rezanci s makom budu gotovi… E, tu nastaje problem, jer šansa da se ta jednostavnost nekom ne svidi, gotovo da ne postoji. Ipak je ovo opjevano jelo, znaš to? „Onda torte, razne sorte, i rezanci s makom.“ Pjevao je tako Balašević, prepričavajući svoje djetinjstvo i kako se „nekad dobro jelo“. Ima u toj gurmanskoj pjesmi pregršt jela, ali jedno se spominje u svakoj kombinaciji. Pogađaš – rezanci s makom.
Iako se za njih znalo i iako se pripremalo u gotovo svim krajevima Hrvatske, nekako je Slavonija ipak najsklonija poslužiti i danas ovo jelo, pa su rezanci s makom često na meniju slavonskih i srijemskih restorana. No, nije ovo jelo nepoznato niti u Međimurju, a ni na zagrebačkom području. Spomenuti Vojvođanin isto tako nije bez razloga slavio rezance s makom, jer je ovo poznato i kao vojvođanski specijalitet.
I sad kad spominjemo specijalitete, sigurno se mnogi pitaju kako ovo može uopće proći pod – specijalitet? No, uistinu možemo upotrijebiti tu riječ, rekli bismo. Tko kaže da je jednostavnost loša u pripremi hrane? Jelo ne mora imati bezbroj sastojaka niti se komplicirano pripremati da bi bilo specijalitet.
I znaš što još? Ovo možeš jesti za ručak, desert, večeru, kad ti dođe želja, kad ti netko dolazi, a nemaš slatkog… Kad god. Je li zdravo? Pa, ima šećera, nije vrhunski zdravo. No, nije da ćeš to jesti svaki dan, zar ne? U svakom slučaju – nemoj. Ostavi za posebne prilike… Možeš i napraviti zdravu varijantu, sigurni smo, ali to ćeš morati smisliti sam/a. Mi ostajemo pri ovom, originalnom i ne-baš-zdravom.
Još nešto! Ovo je jelo definitivno najbolje pripremiti sa svježe pripremljenom, domaćom tjesteninom. Ako imaš strpljenja, naravno.
A evo kako ih pripremiti!
Rezanci s makom
Sastojci:
- 400 g širokih rezanaca
- 150 g mljevenog maka (može i 200 g!)
- 2 vanilin šećera
- 1 dl mlijeka (ili vrhnja za kuhanje)
- 50 g maslaca
- Korica jednog limuna
- Šećera prema željama
Priprema:
- Stavi kuhati vodu za rezance, a u nju dodaj soli. Skuhaj rezance kako ih inače kuhaš.
- Kad su kuhani, isperi ih hladnom vodom, da ne budu ljepljivi.
- Na vatri rastopi maslac, dolij mlijeko, pa kad se zagrije, dodaj mak.
- U ovo dodaj vanilin šećer, koricu limuna i šećera po želji.
- Sve dobro promiješaj, pa na to dodaj rezance.
- Uživaj u okusu.
Iako smo rekli da nećemo… Ako želiš malo zdraviju varijantu, možeš šećer zamijeniti medom. Možda neće ti rezanci s makom imati baš taj točno pogođeni tradicionalni okus na kojima su mnogi odrasli, ali sigurni smo da neće biti loši. Ovo jelo ne može biti loše!
Ustvari, ipak može. Ako staviš u jelo užegli mak. To nikako nije dobro, jer ćeš sve baciti. Prvo barem pomiriši mak prije nego što ga upotrijebiš.
Nema na čemu!