Meso škarpine ima blag atraktivan okus i sočnu teksturu. Jedan je od najpopularnijih načina kuhanja ove plemenite ribe pečenje u tavi. Pri tome, ako koristiš zamrznutu ribu, pričekaj da se odmrzne pa osuši filete papirnatim ručnikom, natrljaj ih maslinovim uljem ili maslacem i omiljenim začinima. Zatim prži na jakoj vatri u tavi s debelim dnom ili u tavi od lijevanog željeza s malo ulja.
Škarpina se ne preporučuje peći na roštilju jer nije dovoljno masna poput lososa, pa se češće priprema kuhana na pari, pirja ili peče uz neki fini umak. Mi smo je, primjerice, sljubili s pire krumpirom koji svojim neutralnim okusom lijepo ističe sočnost ribe, a mini rajčice daju ovom obroku svježinu.
Na kraju, ova blaga riba savršeno se slaže s mnogim namirnicama, a obavezno je posluži uz aromatična bijela vina od sorti chardonnay ili sauvignon blanc.
Sočna škarpina s pireom i mini rajčicama
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g krumpira
- 2 limuna
- 4 fileta škarpine (oko 200 g po komadu)
- 200 g mini rajčica
- 2 grančice ružmarina
- 2 grančice kopra
- 1 žlica ulja
- 4 žlice kapara
- 200 g vrhnja za kuhanje
- 2 žlice senfa
- 100 g poriluka
- 3 žlice maslaca
- sol i papar
- 75 ml mlijeka
- muškatni oraščić
Postupak:
- Krumpire oguli, operi i kuhaj u slanoj vodi oko 25 minuta. Limune operi u vreloj vodi, posuši ih ubrusom i prepolovi te iscijedi sok od jedne polovice limuna, a preostale polovice nareži na kriške. Meso operi, posuši ubrusom te pokapaj sokom od limuna.
- Mini rajčice operi i prepolovi. Začinsko bilje operi, protresi i nasjeckaj. Zagrij ulje u tavici pa pirjaj začinsko bilje i kapare. Izvadi žlicu začinskog bilja pa u tavicu ulij vrhnje za kuhanje, dodaj senf i rajčice. U tavicu dodaj filete škarpine pa ih prekrij s po 2 ploške limuna te pospi začinima. Filete pokrij i pirjaj na laganoj vatri oko 7 minuta.
- Poriluk operi, očisti i nareži na tanke kolutove. Zagrij žlicu maslaca, pirjaj poriluk oko 5 minuta pa ga posoli i popapri. Zagrij mlijeko i 2 žlice maslaca. Krumpir ocijedi i napravi pire. Dodaj vruće mlijeko, sol, papar i muškatni oraščić. Umiješaj poriluk. Pire-krumpir posloži na tanjur, na nj položi filete te pokapaj umakom.