Škarpina se ne preporučuje peći na roštilju jer nije dovoljno masna poput lososa, ali ćeš je često vidjeti kuhanu na pari, pirjanu ili pečenu uz neki fini umak. Mi smo je sljubili s pire krumpirom koji neutralnim okusom lijepo ističe sočnost ribe, a mini rajčice daju ovom obroku svježinu
Meso škarpine ima blag atraktivan okus i sočnu teksturu. Jedan je od najpopularnijih načina kuhanja ove plemenite ribe pečenje u tavi.
Pri tome, ako koristiš zamrznutu ribu, pričekaj da se odmrzne pa osuši filete papirnatim ručnikom, natrljaj ih maslinovim uljem ili maslacem i omiljenim začinima. Zatim prži na jakoj vatri u tavi s debelim dnom ili u tavi od lijevanog željeza s malo ulja.
Savršena kombinacija škarpine, pirea i cherry rajčica
Škarpina se ne preporučuje peći na roštilju jer nije dovoljno masna poput lososa, pa se češće priprema kuhana na pari, pirja ili peče uz neki fini umak. Mi smo je, primjerice, sljubili s pire krumpirom koji svojim neutralnim okusom lijepo ističe sočnost ribe, a mini rajčice daju ovom obroku svježinu.
Na kraju, ova blaga riba savršeno se slaže s mnogim namirnicama, a obavezno je posluži uz aromatična bijela vina od sorti chardonnay ili sauvignon blanc.
Pečene cherry rajčice odlično idu uz škarpinu i pire
foto: K Zoltan/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Sočna škarpina s pireom i mini rajčicama
22 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Krumpir
500
g
Limun
2
kom
Škarpina - fileti
4
kom
Cherry rajčice
200
g
Ružmarin
2
kom
Kopar
0,25
svežanj
Maslinovo ulje
1
žlica
Kapare
4
žlica
Vrhnje za kuhanje
200
g
Senf
2
žlica
Poriluk
100
g
Maslac
3
žlica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Mlijeko
75
ml
Muškatni oraščić
Postupak
Krumpire oguli, operi i kuhaj u slanoj vodi oko 25 minuta.
Limune operi u vreloj vodi, posuši ih ubrusom i prepolovi te iscijedi sok od jedne polovice limuna, a preostale polovice nareži na kriške.
Meso škarpine operi, posuši ubrusom te pokapaj sokom od limuna.
Mini rajčice operi i prepolovi. Začinsko bilje operi, protresi i nasjeckaj.
Zagrij ulje u tavici pa pirjaj začinsko bilje i kapare. Izvadi žlicu začinskog bilja pa u tavicu ulij vrhnje za kuhanje, dodaj senf i rajčice.
U tavicu dodaj filete škarpine pa ih prekrij s po 2 ploške limuna te pospi začinima. Filete pokrij i pirjaj na laganoj vatri oko 7 minuta.
Poriluk operi, očisti i nareži na tanke kolutove. Zagrij žlicu maslaca, pirjaj poriluk oko 5 minuta pa ga posoli i popapri.
Zagrij mlijeko i 2 žlice maslaca. Krumpir ocijedi i napravi pire.
Dodaj vruće mlijeko, sol, papar i muškatni oraščić. Umiješaj poriluk. Pire krumpir posloži na tanjur, na nj položi filete te pokapaj umakom.