U članku potraži special edition emisiju "U Express loncu s Ribafishem". Ovog puta poznati voditelj i gastro bloger ugostio je pjevača i voditelja Sašu Lozara. Kako im je bilo saznat ćeš u videu!
Ribafish je ugostio pjevača i voditelja Sašu Lozara, a zanimljivih tema nije nedostajalo. Zajedno su pripremili hobotnicu "a la ispod peke" s krumpirima i neodoljive čokoladne muffine s pivom, a o čemu su pričali i što su još kuhali saznat ćeš u videu na kraju članka.
Čokoladni muffini s tamnim pivom
I pivo i slatkiš u jednom!
Sastojci:
- 0,33 l Stouta tamnog piva
- 3 jaja
- 1,2 dcl mlijeka
- 1,2 dcl ulja
- 9 grama instant espresso kave otopljene u dvije žličice vode
- 2 dcl kiselog vrhnja
- 100 grama kakaa
- 400 grama šećera
- 320 grama brašna
- 2 paketića praška za pecivo
- žlica ekstrakta vanilije
Postupak:
- Stout pivo, mlijeko, kiselo vrhnje, ulje, vaniliju i otopljenu instant kavu pomiješaj pjenjačom, dodaj jedno po jedno jaje i umuti dok se sve ne poveže.
- U drugoj zdjeli pomiješaj suhe sastojke (kakao, šećer, prašak za pecivo i brašno) i tu smjesu polako dodaj u mokru smjesu u drugoj posudi. Miješanjem poveži u glatku smjesu (koja mora biti malo rjeđa).
- Ova količina je dovoljna za 36 muffina.
- Naulji kalup za muffine te ih puni do 2/3 visine.
- Peci muffine u pećnici zagrijanoj na 175 °C dvadesetak minuta.
- Provjeri štapićem za ražnjiće je li muffin pečen.
- Posluži uz još koji Stout!
Hobotnica a la peka
Sastojci:
- 1 hobotnica (cca 1,5 kg)
- 1 kg krumpira
- ½ kg luka
- ½ kg mrkve
- 100 g cherry rajčica
- 4 češnja češnjaka
- grančica ružmarina
- 1 dl maslinova ulja
- 2 dl bijelog vina
- sol, papar,
- timijan
Priprema:
- Odmrznutu hobotnicu stavi kuhati na blagu vatru u lonac s malo ili nimalo vode te kapljicom maslinovog ulja.
- U nauljenu posudu za peku stavi prethodno narezano i začinjeno povrće.
- Kada je hobotnica omekšala, izvadi je iz lonca i stavi među povrće, dodaj deci vina, zaklopi i stavi 45 minuta u pećnicu na 180 stupnjeva. Ako nemaš posudu s poklopcem, poslužit će i klasičan protvan s aluminijskom folijom umjesto poklopca.
- Nakon 45 minuta izvadi posudu, otklopi, iscijedi eventualan višak vode, dodaj ostatak vina, makni poklopac i peci još 45 minuta, odnosno dok ne primijetiš koricu na krumpirima.
- Posluži uz crno vino!
U slast!