Koristiti možete ribu po želji, a najbolji odabir bit će oslić. Sve što trebate jest ispeći ribu, usitniti je, a zatim povezati s ostatkom sastojaka.
Oblikujte okruglice, pa ih pecite u pećnici ili na tavi. Pripremate li ih na štednjaku, koristite dublju tavu kako ulje ne bi prskalo po štednjaku, a pečete li ih u pećnici, ulje vam uopće neće biti potrebno.
Dobro zapecite okruglice sa svih strana te za to vrijeme skuhajte tjesteninu ili pire krumpir. Poslužite uz aromatičan i jednostavan hladni umak od maslinovog ulja, češnjaka i peršina i uživajte u divnom ribljem ručku.
Potrebno vam je:
- 400 g oslića ili neke druge bijele ribe
- 1 mrkva
- 1 luk
- 5 režnjeva češnjaka
- 65 g brašna
- 1 jaje
- 1 žlica sjeckanog peršina
- Prstohvat čilija
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
Priprema:
- Ribu najprije začinite s dva režnja češnjaka, malo maslinovog ulja, soli i paprom, umotajte je u foliju i ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva, na oko 15 minuta.
- Ohladite, pa usitnite ribu.
- Luk nasjeckajte na sitno, pa ga kratko pirjajte na maslinovom ulju.
- Dodajte dva režnja češnjaka, kratko pirjajte, maknite s vatre i ohladite.
- U posudu ubacite usitnjenu ribu, luk, češnjak, naribanu mrkvu, jaje, brašno, čili, sol i papar.
- Dobro pomiješajte, pa oblikujte okruglice.
- Okruglice pecite na tavi ili u pećnici na 180 stupnjeva, oko 20 minuta.
- Za to vrijeme napravite umak od sitno sjeckanog češnjaka (preostala dva režnja), maslinovog ulja i peršina.
- Okruglice poslužite uz pire krumpir ili tjesteninu i prelijte umakom.
Dobar tek!