gastro postao
Odabrali smo četiri fantastična recepata koja će ti na najbolji način dočarati zavodljivost okusa i mirisa ruže. Usudi se i kušaj nešto novo i zanimljivo!
Kraljica cvijeća i proljeća – ruža, nije samo ukras naših vrtova i domova, nego je i (na našem podneblju) poprilično podcijenjena gastronomska delicija. Osim aromatičnih mješavina začina s ružom, kojima možeš natrljati perad, janjetinu i drugo meso, u zapadnoj kulturi ruže se češće koriste u desertima i drugim slatkim jelima.
Ruža se izvrsno slaže s medom, suhim marelicama i šafranom, kao i s voćem poput jagoda i malina. A mi smo odabrali četiri fantastična recepta koja će ti na najbolji način dočarati zavodljivost okusa i mirisa ovog prekrasnog cvijeta.
Juha od graška s pjenom od ruža
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g zamrznutog graška
- 1 luk
- 2 žlice maslaca
- 800 ml povrtne juhe
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- sol i papar
- 100 ml nezaslađenog slatkog vrhnja
- 1 kap eteričnog ružina ulja (iz prirodne ljekarne)
- žlica soka od cikle
- latice neprskanih ruža
Postupak:
- Oljušti i nasjeckaj luk te ga propirjaj na 2 žlice maslaca sa 500 g graška. Podlij s 800 g povrtne juhe i 100 ml vrhnja za kuhanje, pusti da provri pa smanji vatru. Ostavi da krčka još 10-tak minuta.
- Gotovu juhu fino usitni u mikseru te je posoli i popapri. Izmiksaj 100 ml nezaslađenog slatkog vrhnja sa 1 kapi eteričnog ružina ulja u polučvrsti šlag, a zatim dodaj žlicu soka od cikle i sve to još malo miksaj.
- Razdijeli juhu u zagrijane tanjure, dekoriraj je ružinom pjenom, pospi s malo mljevenog papra te je, po želji, posluži posutu laticama neprskanih ruža.
Ocat od ruža
Sastojci:
- 100 g neprskanih latica ruža
- 1 litra blagog bijelog vinskog octa
Postupak:
- Neprskane latice ruža oprezno properi pod hladnom vodom, nježno potapkaj kuhinjskim papirom i odreži im gorkasti bijeli dio. Tako pripremljene latice bez tiskanja napuni u (po mogućnosti tamnu) bocu te ih prelijte s vinskim octom.
- Zatvori bocu pa je ostavi oko 3 tjedna na suncu. Nakon što ocat procijediš i preliješ u manje boce, čuvaj ga na hladnom i tamnom mjestu.
- Ovaj delikatesni ocat izvrsno se slaže s lisnatim salatama. Želiš li, pak, nekome pokloniti, stavi ga u bocu sa svježim ružinim laticama.
Ružin sladoled
Sastojci (za 6 osoba):
- 100 ml mlijeka
- 1 srž mahune vanilije
- 3 žumanjka
- 70 g šećera
- 4 neprskane ružine latice
- 500 ml slatkog vrhnja
- 100 ml sirupa od maline
- 2 kapi ružina ulja
Postupak:
- Zakuhaj mlijeko s istruganom srži mahune vanilije. U zdjeli kremasto izmiksaj 3 žumanjka sa 70 g šećera, dodaj mlijeko s vanilijom te ih istuci na pari. Ukloni kremu s pare pa je povremeno pomiješaj dok se ne ohladi.
- Sitno nasjeckaj ružine latice pa ih sa slatkim vrhnjem, sirupom od malina i ružinim uljem umiješaj u gornju smjesu. Ostavi smjesu 3 sata u zamrzivaču i često je promiješaj. Po želji, sladoled posluži s ušećerenim ružinim laticama.
Ušećerene latice ruža
Sastojci:
- 30 neprskanih ružinih latica
- 2 bjelanjka
- 100 g šećera
Postupak:
- Ružine latice pažljivo operi, lagano ih posuši kuhinjskim papirom te ih odreži gorkasti bijeli donji dio.
- Istuci 2 bjelanjka u polučvrsti snijeg pa u njega namoči latice. Potom svaku s obje strane pospi šećerom i ostavi oko 2 dana da se suše na sobnoj temperaturi.
- Želiš li ubrzati postupak, suši ih oko 3 sata u pećnici na 60 Celzijevih stupnjeva. Složi ih u limene ili staklene posude, odvajajući ih slojem papira za pečenje te ih tako čuvaj do konzumacije.