gastro postao
Evo i recepta za mnogima najdržu čokoladnu slasticu, popularnu "sachericu".
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 944
Tijesto
- 120 g pšenično brašno, bijelo
- 160 g šećer, kristal
- 140 g maslac, neslani
- 180 g tamna čokolada
- 8 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 10 kom bjelanjak kokošji
- 1 šalica marmelada od marelica
Glazura
- 200 g čokolada za kuhanje
- 200 g šećer, kristal
- 2 dl voda
Potrebno vam je
- 140 g maslac, neslani
- 160 g šećer, kristal
- 180 g čokolada
- 8 kom jaje kokošje
- 30 g šećer, u prahu
- 140 g pšenično brašno, bijelo
- 1 žlica prašak za pecivo
- 80 g pekmez od marelice
- 200 g čokoladna glazura
- šećerna glazura
Priprema
- Pjenasto umutite maslac i dodajte šećer. Natrgajte čokoladu na komadiće i stavite u manju posudu.
- U većoj posudi zagrijte vodu i stavite manju u vruću kupelj. Otopite čokoladu na pari pa je pomiješajte s maslacem i šećerom. Umiješajte jedan po jedan žumanjak. Dodajte brašno, miješajte električnim mikserom te kuhačom lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
- Kalup za tortu premažite maslacem i pospite brašnom. U njega ulijte smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°c oko sat vremena. Izvadite je iz pećnice i pustite da se ohladi na rešetki barem šest sati.
- Nakon što je odstajala, prerežite je vodoravno. Režite tortu širokim velikim nožem, a možete je označiti po sredini čačkalicama kroz cijelu širinu kako bi vam komadi ispali podjednaki i ravni. Premažite donji list marmeladom koju ste prethodno podgrijali i rastopili na vatri te zaklopite drugim dijelom biskvita. Preostalom marmeladom premažite rubove torte.
- Prelijte je čokoladnom glazurom. Napravite je tako da zakuhate šećer i vodu. Kuhajte sve dok se šećer ne počne zgušnjavati pa dodajte čokoladu i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Kako bi bila sjajna i ljepša, u glazuru možete dodati malo maslaca ili nekoliko kapi ulja. Zakuhajte i miješajte dok se ne zgusne pa prelijte tortu glazurom.
Izvor Skuhatćute
marmelada od marelice
čokolada
ručak
pečenje
miksanje
kuhanje na pari
hladna priprema
zima
proljeće
ljeto
jesen
večera
torta
desert
Austrija