gastro postao
Evo i recepta za mnogima najdržu čokoladnu slasticu, popularnu "sachericu".
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 944
Tijesto
- 120 g pšenično brašno, bijelo
- 160 g šećer, kristal
- 140 g maslac, neslani
- 180 g tamna čokolada
- 8 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 10 kom bjelanjak kokošji
- 1 šalica marmelada od marelica
Glazura
- 200 g čokolada za kuhanje
- 200 g šećer, kristal
- 2 dl voda
Potrebno vam je
- 140 g maslac, neslani
- 160 g šećer, kristal
- 180 g čokolada
- 8 kom jaje kokošje
- 30 g šećer, u prahu
- 140 g pšenično brašno, bijelo
- 1 žlica prašak za pecivo
- 80 g pekmez od marelice
- 200 g čokoladna glazura
- šećerna glazura
Priprema
- Pjenasto umutite maslac i dodajte šećer. Natrgajte čokoladu na komadiće i stavite u manju posudu.
- U većoj posudi zagrijte vodu i stavite manju u vruću kupelj. Otopite čokoladu na pari pa je pomiješajte s maslacem i šećerom. Umiješajte jedan po jedan žumanjak. Dodajte brašno, miješajte električnim mikserom te kuhačom lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
- Kalup za tortu premažite maslacem i pospite brašnom. U njega ulijte smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°c oko sat vremena. Izvadite je iz pećnice i pustite da se ohladi na rešetki barem šest sati.
- Nakon što je odstajala, prerežite je vodoravno. Režite tortu širokim velikim nožem, a možete je označiti po sredini čačkalicama kroz cijelu širinu kako bi vam komadi ispali podjednaki i ravni. Premažite donji list marmeladom koju ste prethodno podgrijali i rastopili na vatri te zaklopite drugim dijelom biskvita. Preostalom marmeladom premažite rubove torte.
- Prelijte je čokoladnom glazurom. Napravite je tako da zakuhate šećer i vodu. Kuhajte sve dok se šećer ne počne zgušnjavati pa dodajte čokoladu i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Kako bi bila sjajna i ljepša, u glazuru možete dodati malo maslaca ili nekoliko kapi ulja. Zakuhajte i miješajte dok se ne zgusne pa prelijte tortu glazurom.
Izvor Skuhatćute