Recepti 13. listopada 2014.

Sacher torta

gastro postao gastro.24sata.hr
Evo i recepta za mnogima najdržu čokoladnu slasticu, popularnu "sachericu".

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 944

Tijesto

  • 120 g pšenično brašno, bijelo
  • 160 g šećer, kristal
  • 140 g maslac, neslani
  • 180 g tamna čokolada
  • 8 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 10 kom bjelanjak kokošji
  • 1 šalica marmelada od marelica

Glazura

  • 200 g čokolada za kuhanje
  • 200 g šećer, kristal
  • 2 dl voda

Potrebno vam je

  • 140 g maslac, neslani
  • 160 g šećer, kristal
  • 180 g čokolada
  • 8 kom jaje kokošje
  • 30 g šećer, u prahu
  • 140 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 žlica prašak za pecivo
  • 80 g pekmez od marelice
  • 200 g čokoladna glazura
  • šećerna glazura

Priprema

  1. Pjenasto umutite maslac i dodajte šećer. Natrgajte čokoladu na komadiće i stavite u manju posudu.
  2. U većoj posudi zagrijte vodu i stavite manju u vruću kupelj. Otopite čokoladu na pari pa je pomiješajte s maslacem i šećerom. Umiješajte jedan po jedan žumanjak. Dodajte brašno, miješajte električnim mikserom te kuhačom lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
  3. Kalup za tortu premažite maslacem i pospite brašnom. U njega ulijte smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°c oko sat vremena. Izvadite je iz pećnice i pustite da se ohladi na rešetki barem šest sati.
  4. Nakon što je odstajala, prerežite je vodoravno. Režite tortu širokim velikim nožem, a možete je označiti po sredini čačkalicama kroz cijelu širinu kako bi vam komadi ispali podjednaki i ravni. Premažite donji list marmeladom koju ste prethodno podgrijali i rastopili na vatri te zaklopite drugim dijelom biskvita. Preostalom marmeladom premažite rubove torte.
  5. Prelijte je čokoladnom glazurom. Napravite je tako da zakuhate šećer i vodu. Kuhajte sve dok se šećer ne počne zgušnjavati pa dodajte čokoladu i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Kako bi bila sjajna i ljepša, u glazuru možete dodati malo maslaca ili nekoliko kapi ulja. Zakuhajte i miješajte dok se ne zgusne pa prelijte tortu glazurom.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.