Salata od kelja, kvinoje i jabuka idealna je kada želimo nešto zdravo, osvježavajuće, hranjivo i lagano za pripremu. Uživaj u svakom zalogaju!
Jesen je vrijeme kada svježe, sezonske namirnice dolaze do izražaja, a ova salataod kelja, kvinoje i jabuka idealan je način da ih spojimo u obrok koji je zdrav i ukusan. Hrskave jabuke unose svježinu, dok kelj postaje nježan i aromatičan kada ga sljubimo s domaćim preljevom.
Dodaci poput tanko narezanog komorača, tostiranih badema, sušenih trešanja i kremastog plavog sira čine ovu salatu savršenom ravnotežom tekstura i okusa.
Crvena kvinoja
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Kvinoja osigurava potrebnu dozu proteina, dok preljev od jabučnog octa i javorovog sirupa donosi blagu slatkoću i ugodnu kiselost. Ovaj recept zahtijeva svega 15 minuta pripreme, a rezultat je raskošna salata koja se može poslužiti kao lagani obrok, prilog ili osvježavajuća večera.
Ne gasi ekran dok kuham
Salata od kelja, kvinoje i jabuka
15 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Jabučni ocat
2
žlica
Javorov sirup
1
žlica
Sol
0,50
žličica
Papar
0,25
žličica
Maslinovo ulje
0,25
šalica
Kelj
1
kom
Jabuka
2
kom
Komorač
1
kom
Kuhana kvinoja
2
šalica
Tostirani bademi
0,50
šalica
Suhe trešnje
0,33
šalica
Gorgonzola
0,25
šalica
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj jabučni ocat, javorov sirup, sol i papar. Polako ulijevaj maslinovo ulje, neprestano miješajući pjenjačom dok preljev ne postane glatka emulzija.
Dodaj tanko narezani kovrčavi kelj i rukama ga nježno sjedinjuj s preljevom dok ne omekša, što traje 3-5 minuta. Zatim umiješaj narezane jabuke, tanko narezani komorač i ohlađenu kvinoju. Lagano promiješaj da se svi sastojci oblože preljevom.
Salatu podijeli na 4 tanjura i pospi nasjeckanim tostiranim bademima, sušenim trešnjama i izmrvljenim plavim sirom. Posluži odmah.