Zaboravi salatu od krumpira i jaja, ovo ljeto je vrijeme za salatu od brokule. Zelena je, hrskava, ukusna i nevjerojatno osvježavajuća
Salataod brokule brzo se priprema i odlično se slaže s raznim jelima za piknik, roštilj ili druženja. Brokula je hrskava i osvježavajuća kada se konzumira sirova, ali ako više voliš mekšu teksturu, brzo blanširaj cvjetiće brokule i dobro ih osuši prije nego što ih začiniš.
Zamrznuta brokula ne "paše" u ovom receptu jer je previše mekana, ali zato unaprijed izrezana čini pripremu još bržom. Također, ostatci kuhane ili pečene brokule mogu poslužiti u nedostatku svježe.
Kombiniraj brokulu s čim god želiš
foto: Louis Hansel/Unsplash
Najbolji dio ove salate je njezina svestranost. Možeš je prilagoditi raznim jelima i kuhinjama. Eksperimentiraj s octom – zamijeni ga balzamičnim octom ili octom s posebnim okusima za vinegret. Dodaj koricu citrusa za svježinu ili ubaci žlicu grčkog jogurta ili majoneze za kremastiji dodatak.
Krutoni za hrskavost
Za hrskavost, bilo koji preljevi koje voliš savršeno će se uklopiti - komadići krutona, sezamove sjemenke ili kvinoja, sirovi ramen rezanci - hrskavost je tvoj izbor!
Neki vole element slatkoće u salati od brokule, poput sušenih brusnica, grožđica ili sušenih trešanja. Možeš dodati naribanu mrkvu ili ljubičasti kupus. Upusti se u gastro avanturu s brokulom i uživaj!
Ne gasi ekran dok kuham
Salata od brokule
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslinovo ulje
0,50
šalica
Ocat
0,25
šalica
Senf
1
žlica
Češnjak
1
režanj
Med
1
žličica
Talijanska mješavina začina
1
žlica
Sol
0,25
žličica
Crni papar
0,25
žličica
Brokula
1
kom
Peršin
0,25
šalica
Orasi
0,25
šalica
Feta sir
0,25
šalica
Postupak
U multipraktiku, blenderu ili srednje velikoj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, ocat, Dijon senf, oguljen češnjak, med, talijanske začine, sol i papar te napravi vinegret. Miješaj ili mutiti dok se ne sjedini.
U srednje velikoj zdjeli pomiješaj osušenu brokulu s nasjeckanim peršinom, orašastim plodovima i sirom. Dodaj vinegret i promiješaj. Začini solju i paprom. Ostavi da se salata marinira najmanje 10 minuta u hladnjaku prije posluživanja.
Ponovno promiješaj salatu kako bi se preljev ravnomjerno rasporedio. Posluži s dodatnim sirom, hrskavim krutonima i svježe mljevenim paprom i začinskim biljem na vrhu.