Kad sljedeći puta pozoveš prijatelje na večernje druženje u vrtu, ponudi ih naizgled bezopasnom tekućom poslasticom. Ali ih svakako upozori da je u milkshakeu i jedan neočekivan sastojak – apsint!
Apsint, gorko alkoholno piće s okusom anisa napravljeno je od mješavine biljaka i cvijeća, koja uključuje komorač i pelin. Upravo je pelin ono što apsintu daje snagu. I, tvrde neki, halucinogena svojstva.
Iako je zbog tih navodnih svojstava došao na zao glas, pa čak početkom prošlog stoljeća bio i zabranjen u nekim zemljama, apsint nije tako opasan – ako se konzumira u razumnim količinama. Snažnog je okusa, što ga čini idealnim za sljubljivanje sa slatkim, kremastim milkshakeom.
Kako napraviti savršeni milkshake s apsintom
Podloga ovog zanimljivog pića je klasični milkshake, kojem možeš dodati sladoled od vanilije i malo likera od višanja. Želiš li savršeno uravnoteženi okus, koristi ne više od 0,5 dcl apsinta – u protivnom, okus apsinta nadjačat će ostale okuse u milkshakeu.
Ako odlučiš milkshakeu dodati druge likere ili alkoholna pića, svakako smanji količinu apsinta da milkshake ne bi ozbiljno "zaljuljao" one koji ga piju.
Možeš isprobati i druge kombinacije, poput milkshakea inspiriranog piña coladom. Korištenje kokosovog ruma i sladoleda od ananasa s apsintom tvom će milkshakeu za odrasle dati tropski okus. Ili se možeš odlučiti za milkshake s jagodama, tako da sljubiš apsint sa sladoledom od vanilije i likerom od jagode.
Milkshake ćeš napraviti koristeći blender i miksati dok se svi sastojci ne sjedine. Prije posluživanja ohladi čaše za milkshake kako bi piće ostalo što duže ledeno i ukrasi milkshake voćem.