gastro postao
I riječna riba je, kao i morska, najbolja kada se pripremi na roštilju
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 2
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 321
Potrebno vam je
- 500 g šaran
- 1 kom češnjak
- 2 dl vino bijelo
- 1 dl ulje suncokretovo
- 1 žlica slatka paprika
- sol
- svježe mljeveni papar
- mirisne trave
Priprema
- Očistite glavicu češnjaka, dobro ga izgnječite u dubokom tanjuru i ulijte 2 dl vina. Ostavite da odstoji oko 2 sata kako bi vino upilo miris češnjaka. U drugi tanjur ulijte ulje, dodajte sitno mljeveni papar, crvenu papriku i mirisne trave po ukusu.
- Očišćenu ribu (500 do 700 g), s izvađenim škrgama, opranu i dobro posušenu, raspolovite po duljini kralježnice kroz glavu do repa.
- Pripremljenim uljem s paprom, crvenom paprikom i mirisnim travama, uz pomoć grančice ružmarina, dobro namažite obje polovine s obje strane. Ostatak ovoga ulja pomiješajte s prethodno pripremljenim vinom i češnjakom.
- Namazane polovice stavite na vruć roštilj. Ribu tokom pečenja prevrnite i stalno premazujte mješavinom bijelog vina s češnjakom i preostalim uljem kojim ste ribu prethodno premazali. Posolite ribu kada je na pola pečena.