gastro postao
Nedoljiva "ženskasta" torta s mašnicom u kojoj se skriva odličan lagani voćni desert
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 7
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 425
Baza
- 400 g piškote
- 300 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 3 žlica tamni rum
- 500 g jagode
Krema 1
- 300 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 3 žlica šećer, kristal
- 1 mala žlica vanilin šećer
- 1 žlica gustin
- 250 ml vrhnje za šlag
- 10 g zelatina
Krema 2
- 250 ml vrhnje za šlag
- 4 žlica šećer, kristal
- 1 mala žlica vanilija bourbon
- 250 ml jogurt (3.2% masti)
- 10 g zelatina
Priprema
- Jagode operite, očistite i narežite.
- Obruč kalupa za tortu obložite papirom za pečenje.
- Piškote kratko namočite u mlijeko s rumom te njima obložite stranice i dno kalupa.
- U posudi debljeg dna zagrijte mlijeko s burbon vanilijom.
- U drugoj posudi žumanjke pjenasto izradite sa šećerom, dodajte gustin i malo toplog mlijeka, promiješajte pa ulijte u posudu s ostatkom mlijeka. Kuhajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta, uz miješanje, dok se krema ne zgusne i skuha. Ostavite da se hladi.
- Istucite vrhnje u čvrst šlag. Pomiješajte šlag i kremu pa dodajte želatinu (pripremljenu prema uputama na ambalaži). Sve dobro izmiješajte kako bi se želatina ravnomjerno rasporedila po kremi.
- Izlijte kremu na piškote, po kremi složite novi red piškota (namočenih u mlijeku), a zatim red narezanih jagoda.
- Pripremite drugu kremu - vrhnje istucite u čvrst šlag, uz stalno miksanje dodajte šećer, burbon vaniliju i jogurt, a zatim i pripremljenu želatinu. Sve sastojke dobro izmiješajte i kremu izlijte po jagodama.
- Po kremi od jogurta rasporedite preostale narezane jagode, dodajte nekoliko listića metvice i ukrasite vrpcom.
- Prije posluživanja tortu dobro ohladite.