Čokolada i pivo mogu se spojiti u jednu moćnu kombinaciju rezultat koje će biti savršeni desert za nadolazeće ljetne dane. Linija craft piva 5th Element iz Pivovare Daruvar osvježavaju i svojim bogatim aromama pružaju pravi pivski užitak. Ova piva su stvorena za sljubljivanje s raznim vrstama hrane, od roštilja do deserata, te tako mogu oplemeniti svaki obrok, a zahvaljujući zanimljivim kombinacijama različitih začina pojačat će doživljaj prilikom blagovanja.
Brownie sa Stout pivom by 5th Element
Naglašena aroma kave i crne čokolade u pivu proizlazi iz visokog udjela prženih sladova, a izrazito crna boja s čokoladno smeđom pjenom opravdava značenje imena „stout“ – snažan ili jak. I doista jest, i pivo i kolač u kombinaciji zbog koje zastaje dah i postanete omamljeni punom, kremastom i profinjenom teksturom.
U suradnji s Marinom Obradović, gastro blogericom koja se krije pod imenom "Priče jedne kuhače" otkrivamo recept za brownie kolač s 5th Element Stout pivom-
Sastojci:
- 200 ml tamnog piva Stout by 5th Element
- 25 dkg maslaca
- 20 dkg tamne čokolade (min 70% kakaa)
- 8 dkg nezaslađenog kakaa
- 6,5 dkg brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 36 dkg šećera
- 4 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 10 dkg oraha ili badema (usitnjenih)
Priprema:
- Uključite pećnicu na 180°C, bit će dovoljno zagrijana kada dovršite smjesu za kolač. Lim za pečenje (30x20) obložite papirom za pečenje. U veliku zdjelu stavite ključati vodu na najjaču vatru, a u drugu zdjelu stavite čokoladu i maslac. Zdjelu s čokoladom i maslacem stavite na zdjelu s vodom i kada voda proključa, smanjite vatru na pola i miješajući otopite sastojke da dobijete kompaktnu, svilenkastu smjesu. Dok je otopljena smjesa na vatri, dodajte pivo, promiješajte i nakon 2 minute maknite s vatre. Dodajte vaniliju i usitnjene orahe ili bademe (ne mljevene, već usitnjene).
- U drugoj zdjeli pomiješajte kakao, brašno, šećer i prašak za pecivo te tu smjesu dodajte otopljenoj čokoladi i maslacu. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Cijela jaja izlupajte ručno (kao za kajganu), pa malo po malo dodajte smjesi s čokoladom, miksajući dok se svi sastojci ne izmiješaju.
- Izlijte smjesu u lim za pečenje, poravnajte površinu i pecite 20 minuta. Pečeni kolač ostavite da se ohladi u limu za pečenje, a zatim ga izokrenite na ravnu podlogu, na drugi lim ili dasku.
Savjet:
Brownies su najukusniji kada su ljepljivi i mekani u sredini. Stoga kada vidite da su vam površina i rubovi pečeni, ubodite čačkalicu u sredinu kolača, ne smije biti čista kada ju izvadite. Tada je kolač gotov.
Ne zaboravite, ljeto dozvoljava da se poigramo. Brownie može biti okruglog oblika, ukrašen šlagom i sezonskim voćem. Za potpuni doživljaj svaki zalogaj ovog kolača treba zaliti gutljajem 5th Element Stouta.
Kako kombinirati i ostala 5th Element piva s hranom?
ABA je blagog, sladnog okusa nadopunjenog srednje jakom gorčinom te intenzivnom hmeljnom aromom citrusa i poljskog cvijeća, pa izvrsno pristaje uz sve tjestenine. LELA je prepoznatljivog slatkog, karamelnog okusa nadopunjenog blagom gorčinom hmelja, te se izvrsno sljubljuje uz meso i povrće s roštilja, kao i uz sireve s plemenitom plijesni. IIPA je istinski moćno pivo hmeljnog okusa balansiranog slatkoćom karamele, te idealno pristaje uz fine zalogaje. GERWEISS predstavlja pivo punog tijela, sladnih, gotovo krušnih aroma s prepoznatljivom notom banane koja potječe od kvasca, smanjenog alkoholnog karaktera, jako karbonizirano i osvježavajuće. Pristaje uz ribu, plodove mora, lagane deserte i tvrde sireve. VOODOO je pivo koje grije, omamljuje i ostavlja dojam zahvaljujući naglašenoj aromi kave i crne čokolade koja proizlazi iz visokog udjela prženih sladova te dugotrajnog odležavanja na drvenim strugotinama francuskog hrasta. BONNER je pak svijetlo, dugo odležano pivo s češkim štihom – BOHEMIAN PILSNERA, najomiljenijeg pivskog stila.
Odaberite svoj 5th Element i uživaj u opojnoj rapsodiji piva i hrane!