Recepti Jaja 11. rujna 2024.

Savršena japanska salata od jaja. U sendviču!

Jaja
10 MIN
10 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Savršena japanska salata od jaja
foto: @justonecookbook Instagram
Od kremaste teksture do mekanog kruha, svaki zalogaj ove japanske salate od jaja u mekanom sendviču je prava poslastica

Tradicionalna japanska salata od jaja, nije obična salata. Ova kremasta delicija od jaja pravi je hit za doručak, ali i savršen izbor za brzi ručak ili užinu.

Ono što je čini posebnom je jednostavnost pripreme, a koristi samo nekoliko sastojaka. Ukratko, tražiš li jednostavan, ali nevjerojatno ukusan način uživanja u jajima, ovaj japanski recept savršen je izbor.

Voćni sendviči Možda vas zanima... Voćni sendviči: Odličan gastro trend iz Japana Špajza

Što japansku salatu od jaja čini posebnom?

Japanska verzija salate od jaja razlikuje se od klasične američke verzije zbog nekoliko ključnih elemenata. Prvo, jaja se kuhaju do savršeno meke konzistencije, tako da žumanjak ostaje kremast i blago tekuć, baš kao što se pripremaju jaja za ramen.

Meka konzistencija ključna je za stvaranje lagane i kremaste teksture salate.

 | Author: Shutterstock Meko kuhana i poširana jaja foto: Shutterstock

Drugo, japanska majoneza, koja se koristi u ovoj salati, dodatno pojačava kremoznost zbog visokog udjela žumanjaka. Iako možeš koristiti bilo koju vrstu majoneze, japanska majoneza daje dodatnu mekoću i bogatstvo ovoj salati. Rezultat je savršeno uravnotežena kremasta salata koja nije teška, a savršeno se slaže s nježnim kriškama bijelog kruha.

Mekani mliječni kruh

Tamago sando je popularan japanski sendvič koji je poznat po laganoj i pahuljastoj teksturi. Koristi se mekani mliječni kruh - shokupan, koji je mekan poput jastuka.

Ako ne možeš pronaći ovaj specifični kruh, možeš ga zamijeniti običnim mekanim bijelim kruhom. Ključna stvar kod pripreme sendviča je uklanjanje korice kako bi tekstura bila potpuno ujednačena i glatka.

Ne gasi ekran dok kuham

Japanska salata od jaja
10 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Jaje 8 kom
  • Majoneza 1 žlica
  • Šećer 1 prstohvat
  • Sol
  • Mlijeko 1 žlica
  • Kruh 4 kriška
Postupak
  1. Najprije skuhaj osam jaja dok ne postignu polutekuću konzistenciju. Žumanjak treba blago (ne potpuno!) tekuć.

    Ako kuhaš jaja u vodi, bit će potrebno oko 6 minuta. Ako ih kuhaš na apri, ostavi ih 9 minuta.

    Kad su gotova, jaja stavi u hladnu vodu kako bi se brzo ohladila, a zatim ih pažljivo oguli.


  2. 2 jaja ostavi cijela jer ćeš ih kasnije koristiti za sendvič, dok ostatak zgnječi vilicom dok ne dobiješ komadiće veličine sitnog šljunka.


  3. Zgnječenim jajima dodaj majonezu, prstohvat šećera, sol po ukusu i žličicu mlijeka. Miješaj dok ne dobiješ kremastu, ujednačenu teksturu. Ako želiš još kremastiju salatu, dodaj malo više majoneze ili mlijeka.


  4. Na jednu krišku mekanog (najbolje mliječnog) kruha, s kojeg je prethodno potrebno ukloniti koricu, stavi polovice cijelog jaja.

    Preko jaja ravnomjerno rasporedi smjesu salate od jaja, pazeći da pokriješ sve rubove. Poklopi drugom kriškom kruha, a zatim sendvič prereži na pola tako da prepoloviš cijela jaja u sredini.

    Ponovi postupak s preostalim kriškama kruha i japanskom salatom od jaja.


Japanska salata od jaja može stajati u hladnjaku nekoliko dana, a sendviče možeš napraviti i unaprijed. Čvrsto ih zamotaj u papir za pečenje, foliju ili prozirnu foliju i drži u hladnjaku do serviranja.

Pripremi jaja i na ove načine!

Poširana jaja Možda vas zanima... KRALJEVSKI DORUČAK Jaja na firentinski način Recepti jaja, omlet, kajgana Možda vas zanima... Slavni chefovi otkrili svoje trikove za savršen omlet Recepti omlet Možda vas zanima... Savršeno jutro uz kremasti omlet Marthe Stewart Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.