Što se povrća tiče, veliki smo obožavatelji mahunarki svih vrsta. Ne samo da su svestrane, nego su i jeftine, a bogate vitaminom C, kalijem i vlaknima. Jesmo li spomenuli da su i ukusne?
Primjerice, trebaš li nešto hrskavo u krumpir salati? Dodaj malo zelenog graha. Svinjski file na žaru kojem je potreban ‘ljetni okus’? Recepti s grahom pravi su izbor.
Toliko volimo recepte s grahom da smo sigurno izmislili desetke zaokreta u jelu tijekom godina. Volimo ih u svakom pogledu, a svi ti recepti imaju jednu zajedničku stvar: prokleto su ukusni!
Bijeli grah izvrstan je za pripremu variva, priloga i raznovrsnih salata, a ovaj put smo se odlučili spojiti ga s tjesteninom. Uz dodatak slanine, celera, maslinovog ulja i parmezana dobili smo savršene okuse prave talijanske kuhinje!
Tjestenina s umakom od mladog graha
Sastojci za 4 osobe:
- 50 g slanine
- luk
- 100 g stabljika celera
- 1 feferon
- 2 žlice maslinova ulja
- 200 g mladog bijelog graha
- 80 ml balzamičnog octa
- 50 ml juhe
- 500 g penna ili peneta
- 40 g ribanog parmezana
- sol i papar
Postupak:
- Izreži na kockice 50 g slanine. Oljušti i nasjeckaj luk. Očisti i operi 100 g stapki celera pa ga ukoso nareži na tanke ploške. Očisti, operi i nareži na trakice 1 feferon.
- Zagrij 2 žlice maslinova ulja pa na njemu uz miješanje 4 minute pirjaj pripremljenu slaninu, luk, celer i feferon. Ocijedi 200 g mladog (još zelenkastog) kuhanog bijelog graha i dodaj smjesi koja se prži.
- Podlij grah balzamičnim octom te potom ulij i 50 ml juhe, posoli i popapri prema ukusu te dodaj malo šećera. Ostavi umak da krčka 8-10 minuta na slaboj vatri.
- U međuvremenu skuhaj al dente 500 g tjestenine u dosta posoljene vode. Ocijedi tjesteninu te ju pomiješaj s umakom od graha, dodaj 40 g ribanog parmezana i po potrebi dosoli te dodaj malo vode od kuhanja tjestenina ako je umak pregust.