Recepti 25. srpnja 2023.

Savršeno sočna i lagana torta od bresaka i sira

Kolač od ricotte i bresaka
Kolač s breskvama foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Zavodljivo mekani kolač pun je aroma svježih bresaka i toliko ukusan da mu ni ne treba zaslađivač. Ovo lagano slatko savršenstvo možeš pripremiti i kušati u bilo koje doba dana

Prekrasno sočna torta od ricotte i bresaka pravo je ljetno osvježenje, posebno ako je nakon pripreme ostaviš da se ohladi neko vrijeme u hladnjaku prije posluživanja. U fino tijesto ide puno svježih bresaka - dvije breskve nareži na kockice i umiješaj u tijesto, a treću nareži na ploške i poredaj ih po vrhu. Sve završi tako da tortu pospeš smeđim šećerom i prstohvatom soli te s malo listića badema.

Zavodljivo mekani kolač pun je aroma svježih bresaka i toliko ukusan da mu gotovo ni ne treba šećer, zato ga i ide tako malo. Ovo lagano slatko savršenstvo možeš kušati u bilo koje doba dana.

 

Breskva | Author: Ana Bejrano/Unsplash Breskva foto: Ana Bejrano/Unsplash

Torta od svježeg sira i bresaka

Sastojci - za tijesto:

  • 2 šalice brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 3 velika jaja, sobne temperature
  • 2 šalice bijelog šećera
  • 1 šalica ricotte, najbolje punomasne
  • 3 velike breskve, oguljene ili ne, po želji

Sastojci - za preljev:

  • bademi u listićima
  • smeđi šećer
  • prstohvat soli

Sastojci - za ukrašavanje:

  • glazura/slastičarski šećer

 

sandra tart naslovna.jpg Možda vas zanima... Prhki kolač s frangipane nadjevom od bresaka Kolumne

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, a rešetku postavi u sredinu pećnice. Podmaži kalup promjera 23-25 cm i obloži dno papirom za pečenje.
  2. U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. 
  3. Breskve pripremi tako da ih po želji možeš oguliti, zatim 2 breskve nareži na kockice, a treću breskvu nareži na ploške. 
  4. U velikoj zdjeli mikserom izmiksaj jaja s bijelim šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta, oko 3 minute. Dodaj ricottu i promiješaj. Dodaj mješavinu brašna i miješaj dok se ne sjedini.
  5. Uz pomoć slastičarske lopatice nježno umiješaj 2 breskve narezane na kockice dok se dobro ne sjedine s tijestom. Žlicom stavi tijesto u pripremljeni kalup i zagladi vrh. Po tijestu posloži kriške breskve. Po vrhu pospi malo badema u listićima, zatim pospi s malo smeđeg šećera te prstohvatom soli.
  6. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na sljedeći način: za kalup od 23 cm pecite 75-80 minuta. Za kalup od 25 cm vrijeme pečenja će biti kraće, oko 60-65 minuta (jer će torta biti niža, odnosno tanja). Kolač bi se trebao odvojiti od stijenki posude, a vrh bi trebao biti ravnomjerno zlaćan. Uz pomoć vilice provjeri je li sredina kolača pečena.
  7. Ostavi kolač da se ohladi u kalupu 15 minuta, a zatim prođi nožem izvana i pažljivo ukloni vanjski prsten iz kalupa. Ostavi da se potpuno ohladi prije nego što tortu izvadiš iz kalupa.

Breskva | Author: Cottonbro Studio/Pexels Breskva foto: Cottonbro Studio/Pexels

 

Liker od breskvi Možda vas zanima... Domaći liker od bresaka – zadrži čaroliju ljetnih okusa cijele godine Recepti

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:26 25. Srpanj 2023.

    lijepo njam