gastro postao
Zavodljivo mekani kolač pun je aroma svježih bresaka i toliko ukusan da mu ni ne treba zaslađivač. Ovo lagano slatko savršenstvo možeš pripremiti i kušati u bilo koje doba dana
Prekrasno sočna torta od ricotte i bresaka pravo je ljetno osvježenje, posebno ako je nakon pripreme ostaviš da se ohladi neko vrijeme u hladnjaku prije posluživanja. U fino tijesto ide puno svježih bresaka - dvije breskve nareži na kockice i umiješaj u tijesto, a treću nareži na ploške i poredaj ih po vrhu. Sve završi tako da tortu pospeš smeđim šećerom i prstohvatom soli te s malo listića badema.
Zavodljivo mekani kolač pun je aroma svježih bresaka i toliko ukusan da mu gotovo ni ne treba šećer, zato ga i ide tako malo. Ovo lagano slatko savršenstvo možeš kušati u bilo koje doba dana.
Torta od svježeg sira i bresaka
Sastojci - za tijesto:
- 2 šalice brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 2 šalice bijelog šećera
- 1 šalica ricotte, najbolje punomasne
- 3 velike breskve, oguljene ili ne, po želji
Sastojci - za preljev:
- bademi u listićima
- smeđi šećer
- prstohvat soli
Sastojci - za ukrašavanje:
- glazura/slastičarski šećer
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, a rešetku postavi u sredinu pećnice. Podmaži kalup promjera 23-25 cm i obloži dno papirom za pečenje.
- U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol.
- Breskve pripremi tako da ih po želji možeš oguliti, zatim 2 breskve nareži na kockice, a treću breskvu nareži na ploške.
- U velikoj zdjeli mikserom izmiksaj jaja s bijelim šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta, oko 3 minute. Dodaj ricottu i promiješaj. Dodaj mješavinu brašna i miješaj dok se ne sjedini.
- Uz pomoć slastičarske lopatice nježno umiješaj 2 breskve narezane na kockice dok se dobro ne sjedine s tijestom. Žlicom stavi tijesto u pripremljeni kalup i zagladi vrh. Po tijestu posloži kriške breskve. Po vrhu pospi malo badema u listićima, zatim pospi s malo smeđeg šećera te prstohvatom soli.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na sljedeći način: za kalup od 23 cm pecite 75-80 minuta. Za kalup od 25 cm vrijeme pečenja će biti kraće, oko 60-65 minuta (jer će torta biti niža, odnosno tanja). Kolač bi se trebao odvojiti od stijenki posude, a vrh bi trebao biti ravnomjerno zlaćan. Uz pomoć vilice provjeri je li sredina kolača pečena.
- Ostavi kolač da se ohladi u kalupu 15 minuta, a zatim prođi nožem izvana i pažljivo ukloni vanjski prsten iz kalupa. Ostavi da se potpuno ohladi prije nego što tortu izvadiš iz kalupa.