gastro postao
Povrće i tofu zarolani u sirovi gluten, kao zdrava alternativa klasičnoj božićnoj pečenki
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1
Potrebno vam je
- 500 g sirovi gluten
- 1 kom poriluk (cijeli)
- 1 kom mrkva, crvena
- 150 g tofu
- ulje sezamovo
- sol
- pileći temeljac
- 4 kriška kruh pšenični, crni
- soja umak
- mljevena kurkuma
- svježe mljeveni papar
- sušeni timijan
Priprema
- Gluten nastaje ispiranjem, kao da radite seitan od polubijelog brašna i vode. Trebate oko 1-1,5 kg brašna ovisno o količini glutena koji sadrži.
- Zamijesite tijesto i ostavite ga pola sata u toploj vodi.
- Lagano ispirite tijesto, naizmjenično toplom pa hladnom vodom. Završite kada voda prestane biti bijela i dobit ćete gumastu smjesu. To je sirovi gluten u koji ćete motati filu. Možda zvuči komplicirano, ali na ovu malu količinu to je relativno brzo gotovo.
- Ostavite ga u hladnoj vodi do sljedećeg koraka.
- Fila: Na tamnom sezamovom ulju ispirjajte poriluk, naribanu mrkvu, izgnječeni i dimljeni tofu narezan na kockice, posolite, začinite i staviti sa strane da se malo ohladi.
- Zagrijati oko 3-4 dcl temeljca ili vode, plus vege kocku za juhu. U tekućinu stavite kockice kruha da se navlaže. Pomiješajte pirjano povrće s tim kruhom.
- Uzmite papir za pečenje, malo ga navlažite i raširite po njemu sirovi gluten. Rasporedite filu po cijeloj dužini osim rubova i zarolajte.
- Stavite zajedno s papirom za pečenje u uski kalup, npr. za kruh i premažite smjesom od tamarija/shoyu i tamnog sezamovog ulja (omjer pola-pola, da imate oko 0,5 dcl.
- Pecite oko 45-60 min uz povremeno polijevanje sa smjesom ulja i soja saucea, dok se ne napravi tamna korica.