gastro postao
Smrznuti desert koji bi se svakom svidio
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 434
Potrebno vam je
- 100 g badem, oljušteni suhi
- 125 g šećer, kristal
- 60 ml voda
- 1 mala žlica krupna morska sol
- 500 ml vrhnje za šlag
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
- 0.75 šalica mlijeko, kondenzirano
- 2 kom naranča (žuto - narančasto meso)
- 30 ml liker od naranče
Priprema
- Stavite bademe u lim za pečenje ili silikonski kalup. Ostavite sa strane. Pomiješajte šećer i vodu u maloj posudi pa ugrijte na srednje jakoj vatri.
- Kuhajte dok se šećer ne otopi. Nakon toga ostavite na vatri još desetak minuta. Prelijte preko badema.
- Pospite solju i ostavite sa strane da se stisne. Natrgajte na komadiće. Istucite vrhnje pa dodajte ekstrakt vanilije i mlijeko. Još malo izmiksajte. Dodajte koricu i sok od naranče te liker od naranče. Umiješajte i nasjeckane bademe. Ulijte u kalup i stavite u zamrzivač na šest sati.
Bademe zamijenite pinjolima ili pistacijama, a desert prelijte domaćom karamelom. U smjesu dodajte komadiće tamne čokolade, smrvljenih keksa ili metvice koja pruža osvježavajuću notu.
Izvor Skuhatćute