Recepti 07. prosinca 2021.

Sendvič sa salatom od jaja za brzinski doručak

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sočan, mekani sendvič s bogatim, kremastim punjenim i nadjevom salate od jaja, odličan je doručak, međuobrok ili večera! Ukusan je i zasitan, a priprema je vrlo jednostavna.

Nije uvijek slučaj da senzacionalna, "instagramična" jela ponekad nemaju baš najbolji okus, ali ovaj sendvič razbija te predrasude, lijep je koliko je i ukusan. Salata od jaja obogaćena je rižinim octom, senfom i majonezom. U “srcu” sendviča je savršeno tvrdo kuhano jaje, a mi ti predlažemo da ih skuhaš još par u slučaju da se pojave problemi s ljuštenjem.  

Vrijeme pripreme ovog jela je 45 minuta, a sastojci su dovoljni za četiri sendviča. 

Sastojci:

  • 1 mladi luk, vrlo tanko narezan
  • 1 žlica majoneze, plus još za namaz na kruhu
  • 1 žlica Creme fraiche 
  • 1 ½ žličica rižinog vinskog octa
  • 1 ½ žličice senfa, plus još za namaz na kruhu
  • sol 
  • 12 velikih jaja
  • morska sol
  • 8 kriški mliječnog kruha

Priprema:

  1. Napuni veliku posudu vodom, ostavljajući nekoliko centimetara prostora na vrhu i pusti da voda prokuha. Pripremi dvije ledene kupke u kojima ćeš ohladiti jaja nakon što su kuhana. 
  2. U međuvremenu pripremi preljev: U maloj zdjeli pomiješaj mladi luk, majonezu, creme fraiche, ocat i senf. Začini po želji.
  3. Kad voda zakuha, lagano ubaci svih 12 jaja i pusti da voda ponovno proključa, potom smanji vatru na srednje nisku i kuhaj jaja na laganoj vatri, osam minuta. Prenesi šest meko kuhanih jaja u jednu ledenu kupku. Preostalih šest jaja nastavi kuhati dok se tvrdo ne kuhaju, još pet minuta, a zatim ih premjesti u drugu ledenu kupku. Ostavite da odmore pet minuta. 
  4. Oguli tvrdo kuhana jaja, zadržavajući ih djelomično uronjena. Tvrdo kuhana jaja premjesti na dasku za rezanje i nasjeckaj ih na komade veličine pola centimetra. Sjeckana jaja nježno preklopi špatulom u preljev za salatu od jaja. Začini po ukusu. 
  5. Radeći izravno u drugoj zdjeli, pažljivo oguli šest meko kuhanih jaja. Oguljena jaja premjesti na dasku za rezanje i prereži ih po duljini. Žumanjci bi trebali biti kremasti, ali ne i tekući. Ako su žumanjci tekući, napravi još jednu seriju kuhanih jaja. Trebat će ti jedno kuhano jaje po sendviču.
  6. Premaži četiri kriške kruha senfom i preostale četiri kriške majonezom. Na prepolovljena meko kuhana jaja pospi cvijetom soli Rasporedi dva polovice jaja prema sredini svake kriške kruha senfom, položi ih žumanjkom prema dolje.
  7. Salatu od jaja podijeli između sendviča, lagano premazujući 1/2 žlice na svaki par meko kuhanih jaja te na svaku od četiri kriške kruha. Rasporedi salatu od jaja ravnomjerno prema korama u svim smjerovima dok ne prekrije kruh.
  8. Na vrh stavi preostale kriške kruha premazane majonezom. Po želji dodaj i list zelene salate ili malo matovilca. 

Posluži odmah ili stavi u hladnjak do 24 sata. Dobar tek!

Isprobaj i sljedeće recepte: 

Možda vas zanima... Dan započni popularnim BLT sendvičem! Recepti Možda vas zanima... Najmilije počasti sendvičima s trganom piletinom! Recepti Možda vas zanima... Topli sendvič s jabukom doručak je iz snova Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.