gastro postao
Sočan, mekani sendvič s bogatim, kremastim punjenim i nadjevom salate od jaja, odličan je doručak, međuobrok ili večera! Ukusan je i zasitan, a priprema je vrlo jednostavna.
Nije uvijek slučaj da senzacionalna, "instagramična" jela ponekad nemaju baš najbolji okus, ali ovaj sendvič razbija te predrasude, lijep je koliko je i ukusan. Salata od jaja obogaćena je rižinim octom, senfom i majonezom. U “srcu” sendviča je savršeno tvrdo kuhano jaje, a mi ti predlažemo da ih skuhaš još par u slučaju da se pojave problemi s ljuštenjem.
Vrijeme pripreme ovog jela je 45 minuta, a sastojci su dovoljni za četiri sendviča.
Sastojci:
- 1 mladi luk, vrlo tanko narezan
- 1 žlica majoneze, plus još za namaz na kruhu
- 1 žlica Creme fraiche
- 1 ½ žličica rižinog vinskog octa
- 1 ½ žličice senfa, plus još za namaz na kruhu
- sol
- 12 velikih jaja
- morska sol
- 8 kriški mliječnog kruha
Priprema:
- Napuni veliku posudu vodom, ostavljajući nekoliko centimetara prostora na vrhu i pusti da voda prokuha. Pripremi dvije ledene kupke u kojima ćeš ohladiti jaja nakon što su kuhana.
- U međuvremenu pripremi preljev: U maloj zdjeli pomiješaj mladi luk, majonezu, creme fraiche, ocat i senf. Začini po želji.
- Kad voda zakuha, lagano ubaci svih 12 jaja i pusti da voda ponovno proključa, potom smanji vatru na srednje nisku i kuhaj jaja na laganoj vatri, osam minuta. Prenesi šest meko kuhanih jaja u jednu ledenu kupku. Preostalih šest jaja nastavi kuhati dok se tvrdo ne kuhaju, još pet minuta, a zatim ih premjesti u drugu ledenu kupku. Ostavite da odmore pet minuta.
- Oguli tvrdo kuhana jaja, zadržavajući ih djelomično uronjena. Tvrdo kuhana jaja premjesti na dasku za rezanje i nasjeckaj ih na komade veličine pola centimetra. Sjeckana jaja nježno preklopi špatulom u preljev za salatu od jaja. Začini po ukusu.
- Radeći izravno u drugoj zdjeli, pažljivo oguli šest meko kuhanih jaja. Oguljena jaja premjesti na dasku za rezanje i prereži ih po duljini. Žumanjci bi trebali biti kremasti, ali ne i tekući. Ako su žumanjci tekući, napravi još jednu seriju kuhanih jaja. Trebat će ti jedno kuhano jaje po sendviču.
- Premaži četiri kriške kruha senfom i preostale četiri kriške majonezom. Na prepolovljena meko kuhana jaja pospi cvijetom soli Rasporedi dva polovice jaja prema sredini svake kriške kruha senfom, položi ih žumanjkom prema dolje.
- Salatu od jaja podijeli između sendviča, lagano premazujući 1/2 žlice na svaki par meko kuhanih jaja te na svaku od četiri kriške kruha. Rasporedi salatu od jaja ravnomjerno prema korama u svim smjerovima dok ne prekrije kruh.
- Na vrh stavi preostale kriške kruha premazane majonezom. Po želji dodaj i list zelene salate ili malo matovilca.
Posluži odmah ili stavi u hladnjak do 24 sata. Dobar tek!