gastro postao
Zasladite obrok talijanskom delicijom s jabukama i orasima
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 446
Potrebno vam je
- 120 g maslac, neslani
- 50 g oras
- 1000 g jabuka (cijela)
- 1 kom limun
- 3 kom jaje kokošje
- 10 ml ekstrakt vanilije
- 250 g šećer, kristal
- 150 g pšenično brašno, bijelo
- 10 g prašak za pecivo
- 100 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 120 g grožđice
- 100 g pinjoli
- 5 g mljeveni cimet
- 1 žlica šećer, u prahu
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190°C.
- Sa 20 g maslaca premažite kalup za pečenje torte promjera 24 cm i pospite prženim mljevenim orasima. Odložite.
- Jabuke ogulite, izvadite im jezgru, narežite na četvrtine, a zatim na tanke ploške. Prelijte jabuke sokom i koricom limuna i ostavite po strani.
- Mikserom pjenasto umiješajte jaja, ekstrakt vanilije i šećer, tada dodajte rastopljeni preostali maslac, brašno, prašak za pecivo i mlijeko te sve zajedno dobro promiješajte.
- Trećinu smjese ulijte u pripremljeni kalup, prekrijte trećinom jabuka, grožđica i pinjola. Postupak ponovite sa preostalim sastojcima.
- Gornji sloj jabuka pospite mješavinom šećera i cimeta. Pecite 55 minuta, zatim pustite da se u kalupu hladi 20 minuta.
- Izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu prije serviranja.