Recepti 03. listopada 2014.

Simnel cake - engleski kolač sa suhim voćem

gastro postao gastro.24sata.hr
Suhe marelice, brusnice i grožđice tajna su finog engleskog kolača

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 290

Kolač

  • 140 g maslac, slani
  • 100 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 250 ml sok od naranče (prirod. svježi)
  • 200 g marelice, sušene
  • 100 g grožđice
  • 100 g brusnice, sušene
  • 1 mala žlica limunova korica
  • 1 mala žlica narančina kora
  • 300 g glatko brašno
  • 10 g prašak za pecivo
  • 0.50 mala žlica mljeveni cimet
  • 50 g listići badema
  • klinčići u prahu
  • muškatni oraščić
  • 100 g marcipan
  • 2 kom jaje kokošje

Glazura

  • 200 g šećer, u prahu
  • 50 ml limunov sok

Priprema

  1. Maslacu narezanom na kockice dodajte šećer, narančin sok, brusnice, narezane suhe marelice, grožđice, naribane kore limuna i naranče. Promiješajte, zakipite i kuhajte oko 10 min. Mješavinu sa suhim voćem ohladite.
  2. Brašno promiješajte s praškom za pecivo, cimetom, popečenim listićima badema, klinčićem i muškatnim oraščićem u prahu.
  3. Od marcipana oblikujte 12 loptica. Mješavini s brašnom dodajte razmućena jaja, ohlađenu smjesu suhog voća i izmiješajte.
  4. Dno kalupa (32x10 cm) obložite papirom za pečenje pa stavite pola pripremljene smjese. Rasporedite kuglice marcipana, a zatim na to istresite preostalu smjesu za kolač i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°c oko 50 min. Ohladite i izvadite.
  5. Za glazuru šećer pomiješajte s limunovim sokom i izradite. Glazura ne smije biti ni pregusta ni prerijetka (stvrdnut će se kad se ohladi). Prelijte kolač.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.