gastro postao
Suhe marelice, brusnice i grožđice tajna su finog engleskog kolača
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 290
Kolač
- 140 g maslac, slani
- 100 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 250 ml sok od naranče (prirod. svježi)
- 200 g marelice, sušene
- 100 g grožđice
- 100 g brusnice, sušene
- 1 mala žlica limunova korica
- 1 mala žlica narančina kora
- 300 g glatko brašno
- 10 g prašak za pecivo
- 0.50 mala žlica mljeveni cimet
- 50 g listići badema
- klinčići u prahu
- muškatni oraščić
- 100 g marcipan
- 2 kom jaje kokošje
Glazura
- 200 g šećer, u prahu
- 50 ml limunov sok
Priprema
- Maslacu narezanom na kockice dodajte šećer, narančin sok, brusnice, narezane suhe marelice, grožđice, naribane kore limuna i naranče. Promiješajte, zakipite i kuhajte oko 10 min. Mješavinu sa suhim voćem ohladite.
- Brašno promiješajte s praškom za pecivo, cimetom, popečenim listićima badema, klinčićem i muškatnim oraščićem u prahu.
- Od marcipana oblikujte 12 loptica. Mješavini s brašnom dodajte razmućena jaja, ohlađenu smjesu suhog voća i izmiješajte.
- Dno kalupa (32x10 cm) obložite papirom za pečenje pa stavite pola pripremljene smjese. Rasporedite kuglice marcipana, a zatim na to istresite preostalu smjesu za kolač i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°c oko 50 min. Ohladite i izvadite.
- Za glazuru šećer pomiješajte s limunovim sokom i izradite. Glazura ne smije biti ni pregusta ni prerijetka (stvrdnut će se kad se ohladi). Prelijte kolač.
Izvor Skuhatćute