Recepti 13. listopada 2014.

Sipice s graškom i palentom

Sipice s graškom i palentom
gastro postao gastro.24sata.hr
Palenta se sjajno slaže s morskim jelima,pa tako mekšu poslužite kao posteljicu za umake, a čvršću oblikujte po želji

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 295

Potrebno vam je

  • 500 g sipa
  • 2 kom luk ,crveni
  • 1 režanj češnjak
  • sol
  • peperoncin
  • ulje maslinovo
  • crnilo sipe
  • 500 g grašak zeleni, u zrnu
  • 0.50 l vino bijelo
  • kukuruzno brašno ili krupica
  • 2 dl domaća šalša

Priprema

  1. Odaberite što sitnije sipe jer su one vrlo slatke. Očistite ih i pažljivo odstranite crnilo. Možete ga spremiti kako biste ga iskoristili za bojenje rižota, tijesta za pljukance, tempure za pohanje ili domaćeg kruha.
  2. Dio ćete upotrijebiti za tamni umak, a u njega dodajte malo maslinova ulja.
  3. Nasjeckajte sitno luk te ga pržite na maslinovu ulju dok posve ne omekša.
  4. Dodajte sipice narezane na trakice. Kratko ih pecite te podlijte s malo bijelog vina. Dodajte šalšu od rajčica, usitnjeni češnjak i crnilo. Posolite i kuhajte na laganoj vatri petnaestak minuta.
  5. Dodajte grašak i peperoncino te kratko kuhajte dok grašak ne omekša. Pazite da ga ne prekuhate. Skuhajte nešto rjeđu palentu te je servirajte kao podlogu.
  6. Na nju složite sipice i sve zalijte tamnim umakom.

Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.