gastro postao
Palenta se sjajno slaže s morskim jelima,pa tako mekšu poslužite kao posteljicu za umake, a čvršću oblikujte po želji
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 295
Potrebno vam je
- 500 g sipa
- 2 kom luk ,crveni
- 1 režanj češnjak
- sol
- peperoncin
- ulje maslinovo
- crnilo sipe
- 500 g grašak zeleni, u zrnu
- 0.50 l vino bijelo
- kukuruzno brašno ili krupica
- 2 dl domaća šalša
Priprema
- Odaberite što sitnije sipe jer su one vrlo slatke. Očistite ih i pažljivo odstranite crnilo. Možete ga spremiti kako biste ga iskoristili za bojenje rižota, tijesta za pljukance, tempure za pohanje ili domaćeg kruha.
- Dio ćete upotrijebiti za tamni umak, a u njega dodajte malo maslinova ulja.
- Nasjeckajte sitno luk te ga pržite na maslinovu ulju dok posve ne omekša.
- Dodajte sipice narezane na trakice. Kratko ih pecite te podlijte s malo bijelog vina. Dodajte šalšu od rajčica, usitnjeni češnjak i crnilo. Posolite i kuhajte na laganoj vatri petnaestak minuta.
- Dodajte grašak i peperoncino te kratko kuhajte dok grašak ne omekša. Pazite da ga ne prekuhate. Skuhajte nešto rjeđu palentu te je servirajte kao podlogu.
- Na nju složite sipice i sve zalijte tamnim umakom.
Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši