Želiš napraviti čokoladnu tortu, a da pritom ne koristiš mlijeko? Netko od tvojih ukućana ne podnosi laktozu? Vinka Tresić donosi video recept za vegansku čokoladnu tortu koja ima okus kao klasična domaća čokoladna torta, a još je i zdravija i laganija. Pritom je koristila napitke 100 posto biljnog porijekla Dar koji su pogodni za vegane, a štite i okoliš.
Sastojci
Tekući sastojci:
- 1 šalica Dar biljnog napitka od blago prženih badema
- 1 žličica jabučnog octa
- 3/4 šalice smeđeg šećera
- 1/3 šalice suncokretovog ulja
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
Suhi sastojci
- 1 šalica glatkog brašna
- 1/3 šalice kakaa u prahu
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pečenje
- prstohvat soli
Krema
- 300 g čokolade za kuhanje
- 200 ml soja kreme za kuhanje
Dekoracija: voće i orašasti plodovi
Postupak
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. U prvoj zdjeli pomiješaj sve suhe sastojke. U drugu zdjelu pomiješaj sve tekuće sastojke. Polagano ubaci suhe sastojke u zdjelicu sa tekućim sastojcima i miješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Ulij smjesu u kalup za pečenje i peci oko 25-30 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.
Najbolje ćeš znati kada je biskvit pečen tako da štapić (drveni ili metalni) zabodeš u tijesto i ako štapić izađe čist onda je biskvit gotov. Kada je biskvit gotov, izvadi ga i ostavi da se potpuno ohladi. Za to vrijeme pripremi čokoladnu kremu tako da na pari pomiješaj soja kremu za kuhanje i čokoladu. Miješaj dok ne dobiješ jednoličnu čokoladnu kremu. Kad se biskvit ohladio, prelij ga s čokoladnom kremom i ohladi u frižideru barem 6 sati. Prije serviranja ukrasi voćem i orašastim plodovima po želji.
DAR biljni napitci 100 posto su biljnog podrijetla, bez laktoze i pogodni za vegane. Možeš birati između četiri zamamna okusa - blago prženi ili neprženi badem te zobeni Natur ili s okusom čokolade. U njima možeš uživati na razne načine, bilo da njima obogaćuješ svoja jela i pića ili ih piješ samostalno. Kako se DAR biljni napitci daju sjajno uklopiti u razna jela, prati kroz recepte Školice kuhanja - poželjet ćeš ih što prije isprobati!