Pred nama su blagdani i vrijeme ugošćavanja dragih ljudi. Za prigode u kojima je dovoljno pripremiti gostima neki fini snack, odnosno krepke grickalice – ovaj je recept savršen!
S puno povrtnih sastojaka, pa ipak s mesom u glavnoj ulozi, ovi pužići su idealni za sve prigode, a ako kojim slučajem ostane koji viška – riješio/la si svoj sutrašnji doručak.
Pužići od tijesta s povrćem i mesom
Sastojci za 4 osobe:
- 1 crvena paprika
- ½ svežnja mladog luka
- 150 g šampinjona
- 2 češnja češnjaka
- 150 g mljevenog mesa
- 2 žlice maslaca
- sol i papar
- mljevena paprika
- 3 žlice vrhnja
- 375 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 250 g svježeg sira
- 1 svežnjić peršina
- 8 žlica ulja
- 1 jaje
- 150 g tvrdog sira
Priprema:
- Papriku operi, prereži, očisti od sjemenki i nareži na sitne rezance. Mladi luk očisti, operi i nareži na kolutiće. Šampinjone očisti, pobriši vlažnom krpicom i nasjeckaj. Češnjak oljušti i istisni.
- Narezanu papriku, luk, gljive, češnjak i mljeveno meso propirjaj na maslacu. Začini solju, paprom i mljevenom paprikom. Umiješaj vrhnje (bolje je punomasno).
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Brašno pomiješaj s praškom za pecivo i svježim sirom. Peršin operi, protresi od vode i nasjeckaj. S uljem i jajem umiješaj ga u smjesu od brašna. Zamijesi tijesto, pa ga na površini posutoj brašnom izvaljaj u pravokutnik veličine 40x50 cm. Tijesto premaži smjesom od povrća i mesa, pospi sirom pa smotaj.
- Taj valjak nareži na ploške, a njih posloži na lim obložen papirom za pečenje. Pužiće peci u pećnici 15-ak minuta. Najbolji su kada su vrući!
Savjet više!
Tijesto od svježeg sira i ulja lakše ćeš izvaljati ako nije previše vlažno. Dakle, važno je nabaviti odgovarajući sir. Osim toga, svakako ga prije pripreme tijesta stavi u fino cjedilo i ostavi nekoliko sati da se dobro ocijedi.