Iako smo uglavnom skloni pripremi tradicionalne, "tanke" pizze, gotovo na sam spomen deep dish pizze rastu nam zazubice. A kako i ne bi! Jer sadrži ogromnu količinu sira koji je tako savršeno rastopljen i okupan u umaku od rajčice da ovu pizzu želite jesti svaki dan.
Danas smo odabrali ovu jednostavniju verziju, no ideja za deep dish pizzu ima jednako mnogo kao i za običnu pa ju tako možete nadjenuti pršutom, plodovima mora, gljivama, sirevima, kobasicom, povrćem ili čime god vam padne na pamet.
Najvažnija stvar je da ju poslužite toplu da možete uživati u svoj njenoj raskoši i punom sjaju rastopljenog sira koji se rasteže!
Sastojci:
- Za tijesto:
- 4 šalice glatkog brašna
- 1/3 šalice griza
- 1 1/2 žličica soli
- 1 instant kvasac
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- 1 1/2 šalica tople vode
- Za nadjev:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 nasjeckani luk
- 3 češnja češnjaka, naribanog
- 180 ml pasirane rajčice
- 200 ml pelata
- origano, sol, papar, bosiljak
- parmezan - po želji
- 300 g mozzarelle, narezane na ploškice
- 1/3 šalice naribanog parmezana
Priprema:
- Tijesto: Pomiješati suhe sastojke pa dodati ulje i vodu i mikserom s nastavkom za tijesto napraviti glatko tijesto; rukama ga još malo izmijesiti na pobrašnjenoj površini pa ga staviti u posudu i prekriti plastičnom folijom te staviti da se diže na toplom 45 minuta
- Nadjev: Zagrijati maslinovo ulje pa kratko propirjati češnjak i dodati luk; pirjati dok ne omekša pa dodati pasiranu rajčicu i pelate i pričekati da zakuha pa smanjiti temperaturu na najmanju i krčkati oko 25 minuta. Posoliti, popapriti te dodati origano i bosiljak po želji (i parmezan) te promiješati da se svi sastojci sjedine.
- Tijesto razvući u kalup pravokutni veličine 20 x 30 cm ili okrugli promjera 33 cm; tijesto treba pokriti rubove kalupa
- Ostaviti razvučeno tijesto da odstoji oko 15 minuta te za to vrijeme zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
- Na tijesto rasporediti pola umaka od rajčice pa poslagati mozzarellu i dio parmezana te preliti ostatkom umaka i posipati preostalim parmezanom
- Peći u zagrijanoj pećnici 40 - 45 minuta, dok korica ne bude lijepe zlatne boje, a parmezan se lijepo zapeče
Dobar tek!