Slasne paprike u veselim bojama punjene kuskusom, lukom, mrkvicom te ostalim povrćem po želji sjajan su ljetni obrok. Osim vegetarijanske verzije, recept u nastavku napravljen je s mljevenim mesom i provjereno je dobar! Kao što je navedeno, osim s kuskusom, pripremiti ih možeš i s kvinojom ili rižom, a popularna je i verzija punjenih paprika s jajima!
Osim što je ovaj obrok ukusan, veoma je hranjiv te zahvalan kada je u pitanju korištenje namirnica koje već imaš u hladnjaku i moraš ih potrošiti. Predlažemo da ih nadjeneš sirom i poslužiš uz sezonsku salatu. Dobar tek!
Sastojci:
- 6 većih paprika (po dvije crvene, žute i zelene paprike)
- 150 mL povrtnog temeljca
- 350 g kuskusa ili kvinoje
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk
- 2 žlice povrtnog temeljca
- 500 g mljevenog mesa (piletina ili puretina)
- 1/2 žličice soli
- 6 žlica povrtnog temeljca
Priprema:
- Lagano premažite posudu, odnosno lim za pečenje s maslinovim uljem. Zatim u nju ulij 150 mL povrtnog temeljca.
- Pripremi paprike: pažljivo operi paprike, odreži njihov vrh, izdubi ih i ukloni koštice. Po želji sačuvaj odrezani vrh kojim ćeš kasnije poklopiti paprike ili ga nasjeckaj na kockice koje ćeš dodati smjesi za punjenje paprika.
- Zakuhaj vodu u velikom loncu. Stavi paprike u vodu i kuhaj ih četiri minute pa ih ocijedi.
- U drugom loncu skuhaj kuskus ili kvinoju po uputama.
- Napravi nadjev: u velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodaj nasjeckani luk i papriku pa kuhaj dok luk ne postane zlatan, a paprike mekane. Po potrebi dodaj dvije žlice povrtnog temeljca. Izvadi i stavi na stranu.
- U istoj tavi pirjaj mljeveno meso oko pet minuta. Začini ga solju, paprom, češnjakom u prahu i ostalim začinima po želji. Stavi sa strane.
- Sastavi paprike: Uzmi veću posudu i u njoj pomiješaj kuskus, meso i mješavinu luka, paprike i mrkve.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Velikom žlicom nadjeni svaku papriku.
- Ulij u svaku papriku zatim još jednu žlicu povrtnog temeljca. Ako si vrhove ostavila, na ovom koraku poklopi papriku s njima.
- Peci poklopljeno oko 30 do 40 minuta. Po želji pospi sirom i posluži toplo.
U slast!