Recepti 21. srpnja 2020.

Slasne zapečene paprike punjene piletinom i kus-kusom

Paprika punjena kus kusom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sočan, hranjiv i jednostavan recept duginih boja...

Slasne paprike u veselim bojama punjene kuskusom, lukom, mrkvicom te ostalim povrćem po želji sjajan su ljetni obrok. Osim vegetarijanske verzije, recept u nastavku napravljen je s mljevenim mesom i provjereno je dobar! Kao što je navedeno, osim s kuskusom, pripremiti ih možeš i s kvinojom ili rižom, a popularna je i verzija punjenih paprika s jajima!

Osim što je ovaj obrok ukusan, veoma je hranjiv te zahvalan kada je u pitanju korištenje namirnica koje već imaš u hladnjaku i moraš ih potrošiti. Predlažemo da ih nadjeneš sirom i poslužiš uz sezonsku salatu. Dobar tek!

 

paprike Možda vas zanima... 10 top recepata s paprikama - punjene, pečene, na pizzi... Recepti

 

Sastojci:

  • 6 većih paprika (po dvije crvene, žute i zelene paprike)
  • 150 mL povrtnog temeljca
  • 350 g kuskusa ili kvinoje
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk 
  • 2 žlice povrtnog temeljca
  • 500 g mljevenog mesa (piletina ili puretina)
  • 1/2 žličice soli
  • 6 žlica povrtnog temeljca

 

Možda vas zanima... Paprike punjene jajima i slaninom za 'Insta' doručak Recepti

 

Priprema:

  1. Lagano premažite posudu, odnosno lim za pečenje s maslinovim uljem. Zatim u nju ulij 150 mL povrtnog temeljca.
  2. Pripremi paprike: pažljivo operi paprike, odreži njihov vrh, izdubi ih i ukloni koštice. Po želji sačuvaj odrezani vrh kojim ćeš kasnije poklopiti paprike ili ga nasjeckaj na kockice koje ćeš dodati smjesi za punjenje paprika. 
  3. Zakuhaj vodu u velikom loncu. Stavi paprike u vodu i kuhaj ih četiri minute pa ih ocijedi. 
  4. U drugom loncu skuhaj kuskus ili kvinoju po uputama.
  5. Napravi nadjev: u velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodaj nasjeckani luk i papriku pa kuhaj dok luk ne postane zlatan, a paprike mekane. Po potrebi dodaj dvije žlice povrtnog temeljca. Izvadi i stavi na stranu.
  6. U istoj tavi pirjaj mljeveno meso oko pet minuta. Začini ga solju, paprom, češnjakom u prahu i ostalim začinima po želji. Stavi sa strane.
  7. Sastavi paprike: Uzmi veću posudu i u njoj pomiješaj kuskus, meso i mješavinu luka, paprike i mrkve.
  8. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Velikom žlicom nadjeni svaku papriku. 
  9. Ulij u svaku papriku zatim još jednu žlicu povrtnog temeljca. Ako si vrhove ostavila, na ovom koraku poklopi papriku s njima.
  10. Peci poklopljeno oko 30 do 40 minuta. Po želji pospi sirom i posluži toplo.

U slast!

 

Možda vas zanima... Slasne zapečene paprike s čak tri vrste sira Kolumne Možda vas zanima... Dobro jutro uz namaz od sira i pečenih paprika Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.