Donosimo ti raskošan okus karameliziranih smokvi uz kremasti mascarpone s dodatkom meda, ruma i limuna!
Čak i ako ne spadaš među one koji su oduševljeni svježim smokvama, ove na žaru s mascarponeom će te uvjeriti u suprotno. Karamelizirane smokve s blagim notama dima, u kombinaciji s bogatim i kremastim mascarponeom i medom, rumom te limunovom koricom su garantirano nezaboravno iskustvo za tvoje nepce.
Gotove za samo 10 minuta
Ovaj recept je nevjerojatno jednostavan za pripremu, a gotov je za samo 10 minuta. Roštiljanje smokvi produbljuje i koncentrira njihovu slatkoću, stvarajući dimljeni, karamelizirani okus. Kombinacija s medom i mascarponeom podiže okus na novu razinu.
Smokve
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Smokve na žaru s kremastim mascarponeom
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Smokve
12
kom
Med
0,25
šalica
Med
1
žlica
Ružmarin
1
kom
Rum
1
žlica
Mascarpone
120
g
Limunova korica
1
kom
Postupak
Prereži 12 crnih smokvi po dužini i posloži ih na tanjur ili pladanj.
U maloj posudi zagrij 1/4 šalice meda i grančicu ružmarina na srednje jakoj vatri. Pusti da lagano kuha 2 minute, pazeći da ne prekipi ili izgori. Makni s vatre.
Pažljivo, ali brzo, umoči smokve u vrući med, tako da im je rezana strana dobro premazana. Posloži ih natrag na pladanj.
U srednjoj zdjeli pomoću štapnog miksera ili ručnog miksera izmiksaj mascarpone s preostalom žlicom meda, 1 žlicom ruma i koricom jednog limuna dok ne postane pahuljast i prozračan. Pokrij zdjelu i stavi u hladnjak.
Zagrij plinski roštilj na srednje jaku vatru. Kada je dovoljno vruć, posloži smokve na roštilj, rezanom stranom prema dolje. Kad sve smokve budu na roštilju, počni ih okretati, počevši od onih koje su prve stavljene.
Trebale bi imati tamne tragove roštilja, a med bi trebao biti karameliziran. Okreni sve smokve i pusti ih da se još malo grilaju s druge strane. Smokve bi trebale biti tople i s tragovima roštilja s obje strane. Makni ih s roštilja.
Kada je vrijeme za posluživanje, premaži tanjur s malo medenog mascarponea. Posloži 6 polovica smokvi na mascarpone, a dodatnu žlicu mascarponea stavi sa strane. Ukrasni grančicom ružmarina i posluži dok su smokve još tople.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
232 kcal
11 %
MASTI
10,40 g
14 %
KOLESTEROL
0,01 g
0 %
UH
33,90 g
12 %
PROTEINI
3,30 g
6 %
Smokve pripremljene na žaru mogu stajati sat vremena ili više prije posluživanja. Kada kreneš servirati, zagrij ih u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi.
Isprobaj i ove recepte za fine grilane poslastice!