Vrijeme je roštiljanja, a kasno proljeće iskoristi da se izguštaš povrća sa žara. Jer na roštilju, uz ostale delicije, definitivno zaslužuju naći se i kukuruz, paprika u svim bojama, šampinjoni, tikvice, luk i patlidžan, ali i rajčice - zvijezde našeg recepta.
Povrće možeš narezati na ploške, premazati ga uljem i peći na nauljenoj foliji ili direktno na rešetki 5-10 minuta. Ili ih kombiniraj s mesnim ražnjićima pa uživaj u sljubljivanju raznih okusa.
Posebno preporučujemo rajčice, kraljice povrća, koje se izvrsno slažu sa začinskim biljem, maslinovim uljem i balzamičnim octom, a za konkretan obrok dodaj im i ciabatte popržene na roštilju te aromatizirane češnjakom i maslinovim uljem. Ovo je prava mediteranska poslastica koju će obožavati i svi ljubitelji roštilja na kontinentu.
Grilane rajčice sa svježim začinskim biljem
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 kg duguljastih rajčica
- 2 žlice balzamičnog octa
- 8 žlica maslinova ulja
- 2 žlice nasjeckanog svježeg začinskog bilja (timijana, origana, ružmarina, bosiljka)
- 1 ciabatta
- 3 češnja češnjaka
- sol i papar
Postupak:
- Rajčice očisti, operi, po dužini razreži i stavi u veću zdjelu. Umuti balzamični ocat i 2 žlice ulja pa umiješaj malo soli, papar i začinsko bilje. Prelij rajčice pa sve dobro izmiješaj.
- Tako pripremljene rajčice poslaži s rezanom stranom prema gore na deblju foliju pa ih peci na žaru na laganoj vatri oko 30 minuta.
- Ciabattu razreži pa svaku polovicu nareži na manje komade. Češnjak oljušti, nasjeckaj i izmiješaj s preostalim uljem. Time pokapaj komadiće kruha, posoli ih i prepeci na roštilju te posluži s aromatičnim rajčicama.