Recepti Povrće 08. srpnja 2024.

Grilane tikvice s ricottom i orasima

Povrće
15 MIN
45 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Grilane tikvice s ricottom i orasima
Grilane tikvice s ricottom i orasima
foto: Instagram @tastyrevolts
Sezona im je i doslovce ih spravljamo kao Nadalina jaja - na mali milijun načina. I svi su jednako sočni i fini. Ove grilane tikvice s ricottom i orasima su pun pogodak!

Grilane tikvice su same po sebi ukusne, ali dodavanjem nekoliko žlica začinjene ricotte i hrskavih tostiranih oraha, ovo jednostavno povrće postaje prava poslastica.

Umjesto tradicionalnih kriški, narezane su na dugačke kriška po duljini i nanizane na ražnjiće, čime se smanjuje direktan kontakt s roštiljem i stvaraju kontrastne teksture. Ova metoda također omogućava kremastoj ricotti i orasima da se zadrže u tikvicama.

 | Author: Louis Hansel/Unsplash Tikvice su zvijezde sezone foto: Louis Hansel/Unsplash

Možeš ih pripremiti i na roštilj tavi u zatvorenom prostoru, a posluži ih uz pečene pileće batke ili svinjski file na roštilju. Imamo i nekoliko savjeta uz koje će ovo jelo biti još bolje:

Tips & Tricks

• Koristiš li drvene ražnjiće, namači ih u vodi najmanje 20 minuta prije roštiljanja. Mandolina će ti pomoći da tikvice narežeš na jednake kriške.
• Posoli tikvice i ostavi ih da odstoje najmanje 10 minuta kako bi bile dovoljno savitljive za ražnjiće.
•  Bogatstvo okusa dolazi od kombinacije fete, oraha i kumina. Isprobaj različite kombinacije dok ne pronađeš svoju omiljenu. Predlažemo parmezan, pinjole i sjemenke komorača ili kozji sir, bademe i sjemenke korijandra.

Ne gasi ekran dok kuham

Grilane tikvice s ricottom i orasima
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Tikvice 3 kom
  • Sol
  • Feta sir 90 g
  • Češnjak 1 režanj
  • Limunova korica 1 kom
  • Sok od limuna 1 žlica
  • Ricotta 0,50 šalica
  • Maslinovo ulje 6 žlica
  • Svježi bosiljak 1 žlica
  • Metvica 1 žlica
  • Orasi 0,50 šalica
  • Kumin 2 žličica
  • Cvijet soli
Postupak
  1. Ako koristiš drvene ražnjiće, namoči 8 kratkih ražnjića u vodi i ostavi ih da stoje 20 minuta.


  2. Na pleh obložen papirnatim ručnicima rasporedi trećinu kriški zelenih i žutih tikvica. Pospi ih sa 1/2 žličice soli i pokrij drugim slojem papirnatih ručnika. Ponovi postupak s preostalim tikvicama. Pusti da odstoje 10 minuta.


  3. U multipraktiku izmiksaj fetu, sitno nasjeckani češnjak, koricu jednog limuna i limunov sok dok se feta ne usitni u mrvice, 10 do 15 sekundi.

    Dodaj ricottu i prstohvat soli te miksaj dalje dok se smjesa ne sjedini, 10-15 sekundi. Sastruži strane posude špatulom.

    Dok je multipraktik uključen, polako dodaj 4 žlice ulja i miksaj dok smjesa ne postane glatka i pahuljasta. Prebaci u malu zdjelu i umiješaj nasjeckane svježi bosiljak i metvicu. Ohladi do upotrebe.


  4. Zagrij roštilj na srednje visoku temperaturu, 5 minuta. Lagano naulji rešetke. Čvrsto pritisni papirnate ručnike da istisneš višak vlage iz tikvica.

    Naniži 4-5 kriški tikvica na svaki ražnjić, zatim ih premaži uljem.


  5. Grilaj tikvice bez pomicanja dok se ne stvore duboke crne pruge, 3-4 minute. Okreni i nastavi grilati dok se pruge ne stvore i na drugoj strani, 3-4 minute. Prebaci na pladanj i ukloni ražnjiće.


  6. U maloj tavi od lijevanog željeza ili nehrđajućeg čelika na srednjoj vatri zagrij preostale 2 žlice ulja. Čim se počne pariti, tostiraj orahe i sjemenke kumina, često miješajući, dok ne potamne i zamirišu, 30-60 sekundi. Prebaci na mali tanjur te začini prstohvatom soli.


  7. Prelij smjesu od oraha i kumina preko tikvica. Dodaj začinjenu ricottu i pospi cvijetom soli.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

415 kcal

20 %

MASTI

38,00 g

52 %

KOLESTEROL

0,03 g

0 %

UH

9,00 g

3 %

PROTEINI

10,00 g

20 %

Isprobaj i tikvice na ove načine!

brza pita od tikvica Možda vas zanima... Jednostavna pita od tikvica - ručak nikad nije bio brži Recepti Možda vas zanima... Pizza s podlogom od tikvica naš je ljetni favorit! Recepti Frittata Možda vas zanima... Fritata s tikvicama - brzinski ručak za radni tjedan Recepti

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:27 08. Srpanj 2024.

    Mmm njam

  • amando 10:27 08. Srpanj 2024.

    Mmmm njam