Sezona im je i doslovce ih spravljamo kao Nadalina jaja - na mali milijun načina. I svi su jednako sočni i fini. Ove grilane tikvice s ricottom i orasima su pun pogodak!
Grilanetikvice su same po sebi ukusne, ali dodavanjem nekoliko žlica začinjene ricotte i hrskavih tostiranih oraha, ovo jednostavno povrće postaje prava poslastica.
Umjesto tradicionalnih kriški, narezane su na dugačke kriška po duljini i nanizane na ražnjiće, čime se smanjuje direktan kontakt s roštiljem i stvaraju kontrastne teksture. Ova metoda također omogućava kremastoj ricotti i orasima da se zadrže u tikvicama.
Tikvice su zvijezde sezone
foto: Louis Hansel/Unsplash
Možeš ih pripremiti i na roštilj tavi u zatvorenom prostoru, a posluži ih uz pečene pileće batke ili svinjski file na roštilju. Imamo i nekoliko savjeta uz koje će ovo jelo biti još bolje:
Tips & Tricks
• Koristiš li drvene ražnjiće, namači ih u vodi najmanje 20 minuta prije roštiljanja. Mandolina će ti pomoći da tikvice narežeš na jednake kriške.
• Posoli tikvice i ostavi ih da odstoje najmanje 10 minuta kako bi bile dovoljno savitljive za ražnjiće.
• Bogatstvo okusa dolazi od kombinacije fete, oraha i kumina. Isprobaj različite kombinacije dok ne pronađeš svoju omiljenu. Predlažemo parmezan, pinjole i sjemenke komorača ili kozji sir, bademe i sjemenke korijandra.
Ne gasi ekran dok kuham
Grilane tikvice s ricottom i orasima
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Tikvice
3
kom
Sol
Feta sir
90
g
Češnjak
1
režanj
Limunova korica
1
kom
Sok od limuna
1
žlica
Ricotta
0,50
šalica
Maslinovo ulje
6
žlica
Svježi bosiljak
1
žlica
Metvica
1
žlica
Orasi
0,50
šalica
Kumin
2
žličica
Cvijet soli
Postupak
Ako koristiš drvene ražnjiće, namoči 8 kratkih ražnjića u vodi i ostavi ih da stoje 20 minuta.
Na pleh obložen papirnatim ručnicima rasporedi trećinu kriški zelenih i žutih tikvica. Pospi ih sa 1/2 žličice soli i pokrij drugim slojem papirnatih ručnika. Ponovi postupak s preostalim tikvicama. Pusti da odstoje 10 minuta.
U multipraktiku izmiksaj fetu, sitno nasjeckani češnjak, koricu jednog limuna i limunov sok dok se feta ne usitni u mrvice, 10 do 15 sekundi.
Dodaj ricottu i prstohvat soli te miksaj dalje dok se smjesa ne sjedini, 10-15 sekundi. Sastruži strane posude špatulom.
Dok je multipraktik uključen, polako dodaj 4 žlice ulja i miksaj dok smjesa ne postane glatka i pahuljasta. Prebaci u malu zdjelu i umiješaj nasjeckane svježi bosiljak i metvicu. Ohladi do upotrebe.
Zagrij roštilj na srednje visoku temperaturu, 5 minuta. Lagano naulji rešetke. Čvrsto pritisni papirnate ručnike da istisneš višak vlage iz tikvica.
Naniži 4-5 kriški tikvica na svaki ražnjić, zatim ih premaži uljem.
Grilaj tikvice bez pomicanja dok se ne stvore duboke crne pruge, 3-4 minute. Okreni i nastavi grilati dok se pruge ne stvore i na drugoj strani, 3-4 minute. Prebaci na pladanj i ukloni ražnjiće.
U maloj tavi od lijevanog željeza ili nehrđajućeg čelika na srednjoj vatri zagrij preostale 2 žlice ulja. Čim se počne pariti, tostiraj orahe i sjemenke kumina, često miješajući, dok ne potamne i zamirišu, 30-60 sekundi. Prebaci na mali tanjur te začini prstohvatom soli.
Prelij smjesu od oraha i kumina preko tikvica. Dodaj začinjenu ricottu i pospi cvijetom soli.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.